Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες θεραπείες των φλεβικών ελκών; (αναλυτική περιγραφή)

Medical treatment

Κοινοποιήστε το άρθρο μας!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες θεραπείες των φλεβικών ελκών;,

Όσο ποιο γρήγορα γίνει η επούλωση του φλεβικού έλκους τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε.

Αν παραμείνει το έλκος πάνω από δύο μήνες κάνοντας διάφορες θεραπείες ζητήστε την γνώμη ενός άλλου ειδικού ιατρού. Ο καθένας υποστηρίζει την δική του θεραπεία και έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Σας παραθέτω τις ακόλουθες θεραπείες:

Το βασικότερο από όλα για να έχουμε θεραπεία στα άτονα έλκη είναι να μειώσουμε την υψηλή πίεση:

– Ανάρροπη θέση και ανύψωση των ποδιών.

Τοποθετείστε κάτω από το στρώμα και αυτό το τονίζω γιατί πολλοί ασθενείς έρχονται και μου καταθέτουν ότι έβαλαν κάποιο μαξιλάρι, για να σηκώσουν το κάτω άκρων.

Αυτό όμως δεν είναι πρακτικό γιατί ο ασθενής δεν μπορεί να ξεκουραστεί όλη την νύχτα, λόγου του φόβου να μην φύγει από την θέση του, διότι κατά την διάρκεια του ύπνου αλλάζουμε συνεχώς θέση. Η πίεση που ασκείται στο πόδι δεν είναι ομοιόμορφη και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Από την εμπειρία μου και την μαρτυρία των ασθενών που τοποθετήσαν κατόπιν υποδείξεως κάποια κουβέρτα κάτω από το στρώμα η οποία να ξεκινάει από το γόνατο και να φτάνει με διαβάθμιση στο τέλος του κρεβατιού όχι περισσότερο από 10 -15 cm. Βοήθησε περισσότερο τόσο στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου και στην μείωση του οιδήματος.

– Επίδεση ή κάλτσα ελαστική

Η επίδεση πρέπει να γίνεται από τον ιατρό. Χρειάζονται ειδικές πιέσεις με διαβάθμιση στα διάφορα σημεία του ποδιού. Κάλτσα ελαστική, υπάρχουν ειδικές κάλτσες για τα άτονα έλκη η οποίες βοηθούν να μειώσουν την πίεση στο επίπεδο των αστραγάλων και ιδιαιτέρως στην όρθια θέση που η πίεση αυξάνεται παρά πολύ. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ελαστική κάλτσα από το πρωί μέχρι και την ώρα του ύπνου.

– Επιθέματα

Υπάρχουν πάρα πολλά στο εμπόριο που υπόσχονται ότι θα δώσουν αποτελέσματα από μόνα τους, χωρίς όμως να μειώσουμε την πίεση στα άκρα, δεν μπορούν να επουλωθούν τα φλεβικά έλκη.

– Τοπική αντιμετώπιση

Τοπική καθαριότητα, πλύση με οξυζενέ και φυσιολογικό ορό, τοποθέτηση επιδέσμων ή κάλτσες ελαστικές διαβαθμισμένης συμπίεσης.

– Χειρουργική Θεραπεία

Κάνουμε όταν έχει δημιουργηθεί το φλεβικό έλκος από ανεπάρκεια των επιφανειακών φλεβών.

Σαφηνεκτομή, stripper, κλασσική χειρουργική, αφαίρεση της φλέβας.

– Ενδοαυλική χειρουργική θεραπεία με laser

Το ενδοαυλίκο laser είναι η εξέλιξη της χειρουργικής αντιμετώπισης των άτονων ελκών.

Είναι μια χειρουργική επέμβαση που απαιτεί νοσηλεία μιας ημέρας και γίνεται με τοπική αναισθησία, επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία. Η διαδικασία αυτή γίνεται υπό την καθοδήγηση των υπερήχων Triplex.

Αφού γίνει η δια δερμική παρακέντηση της φλέβας κατόπιν γίνεται εισαγωγή του καθετήρα.

Εν συνεχεία γίνεται η τοποθέτηση της οπτικής ίνας, ένχυση αναισθητικού διαλύματος σε όλο το μήκος της φλέβας.

Κατόπιν εφόσον γίνει αυτή η αναισθησία και ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο, γίνεται η ενεργοποίηση του laser και η απόσυρση της οπτικής ίνας με συγκεκριμένη ταχύτητα ώστε να καταστρέψει την φλέβα. Μερικές φορές χρειάζονται να γίνουν τομές γιατί πολλές φορές είναι αδύνατο να περάσει ο καθετήρας.

Το μειονέκτημα της χειρουργικής επέμβασης με laser είναι ότι δεν μπορεί να επέμβει στους μικρότερους κιρσούς και στις διατιτραίνουσες. Οπότε χρειάζονται να γίνουν κάποιες τομές και πολλές φορές πρέπει να συνδυαστεί laser και τοπική αφαίρεση κιρσών.

Αλλές μορφές αντιμετώπισης των άτονων ελκών –

Δημοσιεύσεις στο Ιnternational Congress in South Korea 2015

 

– Ραδιοσυχνότητες

Οι ραδιοσυχνότητες είναι μια νέα μέθοδο χειρουργική εναλλακτικής θεραπείας των άτονων ελκών από την κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση.

Είναι χειρουργείο, χρειάζεται νοσηλεία μιας ημέρα και γίνεται με αναισθησία τοπική, επισκληρίδιο ή ολική νάρκωση. Αυτή η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται κυρίως στην μείζονα ή ελάσσονα σαφηνή. Εισάγεται ένας καθετήρας δια δερμικά μετά την τοποθέτηση τοπικού αναισθητικού στην μείζονα σαφηνή κάτω από το γόνατο και με τον έλεγχο των υπερήχων γίνεται τοποθέτηση του φλεβικού καθετήρα οποίος φτάνει πριν την εκβολή της μείζονος σαφηνούς φλέβας πριν την μηριαία.

Στην συνέχεια μεταδίδεται ενέργεια με την μορφή ηχητικών κυμάτων στο εσωτερικό φλέβας, ενώ αποσύρετε με αργό ρυθμό ο καθετήρας.

Η ενέργεια αυτή θερμαίνει και συρρικνώνει την φλέβα.

Η ραδιοσυχνότητες σε σχέση με το ενδοαυλικό laser έχει μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπών.

Η δρ. Κάτσακα εδώ και 7 χρόνια αντικατέστησε το ενδοαυλικό laser με την νέα μέθοδο του σκληρυντικού αφρού.

– Μη χειρουργικές θεραπείες

Α. Θεραπεία φλεβικού έλκους με σκληρυντικό αφρό

Γίνεται στο ιατρείο, διαρκεί περίπου 20 λεπτά η όλη διαδικασία και χωρίς αναισθησία. Ο ασθενής ξαπλώνει στο ιατρικό κρεβάτι με τα πόδια ψηλά σε ανάρρωπη θέση πάνω από το επίπεδο της καρδίας.

Αφού γίνει η προετοιμασία του αφρού οποίος είναι πολύ ομοίως με τον ξυριστικό αφρό ενχύεται στην φλέβα διαμέσου μιας βελόνας ή ενός καθετήρα που τοποθετείται μέσα στην φλέβα με την βοήθεια των υπερήχων. Δρα μέσα στην φλέβα διώχνοντας το αίμα και έτσι επιτρέπει την αλλοίωση των τοιχωμάτων της φλέβας, μόλις φτάσει στην μεγάλες φλέβες αναμειγνύεται με το αίμα και αδρανοποιείται. Εν συνεχεία τοποθετείται ελαστική κάλτσα. Μετά την θεραπεία ο ασθενής πρέπει να βάδιση περίπου 30 λεπτά και μετά να συνεχίσει της καθημερινές συνήθειες του.

 

Β. Σκληροθεραπεία

Η σκληροθεραπεία είναι η ένχυση μια μικρής ποσότητας φαρμάκου με την βοήθεια μιας βελόνας στην άρρωστη φλέβα. Αυτό το φάρμακο προκαλεί ερεθισμό στον εσωτερικό αυλό της φλέβας οπότε την συρρίκνωση και την μετατροπής σε ένα ινώδες κορδόνι.

Το οποίο εξαφανίζεται μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο το αίμα επιστρέφει από τις υγιείς φλέβες και εξαφανίζεται το παθολογικό κομμάτι. Αυτό βοηθάει στην σημαντική βελτίωση της τοπικής κυκλοφορίας.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της σκληροθεραπείας είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε ιατρεία και είναι ανώδυνη.

Η σκληροθεραπεία μπορεί να γίνει μόνο στις επιφανειακές φλέβες και στις διατιτραίνουσες υπό την καθοδήγηση των υπερήχων.

Στα άτονα έλκη μπορεί να γίνει η ένχυση του φαρμάκου εφόσον εντοπιστούν οι παθολογικές φλέβες με το triplex και να γίνει μείωση της πίεσης της φλέβας και με ειδική επίδεση θεραπεία του άτονου έλκους.

Ακόμη, ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η αντιμετώπιση φλεβικών ελκών με τη μέθοδο PRP.

Γ. Μέθοδος αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP στην αντιμετώπιση των φλεβικών ελκών

Η μέθοδος αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP αποτελεί καινοτόμο για την αντιμετώπιση των φλεβικών ελκών, αξιοποιώντας τις αναγεννητικές ιδιότητες των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων του αίματος. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρωτόκολλο εφαρμογής της (τρόπος φυγοκέντρισης κλπ), από τον οργανισμό, καθώς και από την εμπειρία και κατάρτιση του ιατρού.

Δ. Μέθοδος αυτόλογης λιπομεταφοράς αυξητικών παραγόντων λίπους στην αντιμετώπιση των φλεβικών ελκών

Ε. Συνδυαστικές θεραπείες με επιθέματα και με μεταμόσχευση δέρματος

Συχνές ερωτήσεις

Mπορεί να ξαναδημιουργηθεί το άτονο έλκος;
Εάν τα άτομα δεν ακολουθούν τις οδηγίες του αγγειοχειρουργού και δεν χρησιμοποιούν τις ελαστικές κάλτσες.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
Εξαρτάται από το μέγεθος του άτονου έλκους και την σοβαρότητα της πάθησης

Περισσότερα Άρθρα

Ιατρικές Συμβουλές

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;

Αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανήκει στην κατηγορία των παθήσεων που εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο λόγος για τις ευρυαγγείες,

Ιατρικές Συμβουλές

Σκληροθεραπεία κιρσών

H σκληροθεραπεία είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κιρσών, των ευρυαγγειών και των αγγειακών δυσπλασιών. Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται εδώ και

Όροι χρήσης

Η πολιτική προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων

Σεβόμαστε το απόρρητο των προσωπικών σας δεδομένων για τα οποία έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους προκειμένου να αισθάνεστε ασφάλεια κάθε φορά που επισκέπτεστε τον Δικτυακό μας τόπο.

Τα προσωπικά σας δεδομένα αποθηκεύονται μόνο σε περίπτωση που εσείς αναφέρεστε σε αυτά π.χ. στα πλαίσια της υποβολής των στοιχείων σας στη φόρμα επικοινωνίας.

Tο σύνολο των πληροφοριών που σας αφορούν δεν διοχετεύεται σε τρίτους και χρησιμοποιείται μόνο από το προσωπικό της εταιρείας μας για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία μαζί σας και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου.

Στην περίπτωση « συνδέσμων » (links) προς άλλους δικτυακούς τόπους, ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για τους όρους διαχείρισης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων που αυτοί ακολουθούν.

Όταν συνδέεστε στις ιστοσελίδες μας, ο server μας αποθηκεύει ανώνυμες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τον παροχέα σας, την ιστοσελίδα από όπου μας επισκεφτήκατε, την ημερομηνία, την ώρα, τη διάρκεια, όπως και την πορεία σας μέσα στις σελίδες μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μεταβιβάσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα σε εθνικούς φορείς και υπηρεσίες στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του αναγκαστικού εθνικού δικαίου και την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στην διάθεση σας για οποιοδήποτε αίτημα σας σχετικά με τα προσωπικά σας δεδομένα.

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών σας δεδομένων διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Μπορείτε να ασκήσετε κατά περίπτωση, το δικαίωμα πρόσβασης, ζητώντας το μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@aggeia.com. Στην τελευταία περίπτωση, η Εταιρεία θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την ικανοποίηση τουαιτήματος σας εντός τριάντα (30) ημερών, ενημερώνοντας σας γραπτώς, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ( Ε.Ε. 679/2016).


Αποστολή newsletter

Για την αποστολή των newsletters, και για την προστασία των δεδομένων σας, εμπιστευόμαστε και συνεργαζόμαστε με την πλατφόρμα MAILCHIMP στο οποίο δίνουμε με τη συγκατάθεσή σας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για την αποστολή των newsletters σύμφωνα τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου του.
Πολιτική Cookies

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας. Το παρόν περιγράφει αναλυτικά τι είναι τα cookies και τη λειτουργία τους:

Η περιήγηση σας στην παρούσα ιστοσελίδα συνεπάγεται ότι παρέχετε την συναίνεσή σας στη χρήση cookies όπως περιγράφεται στην παρούσα Πολιτική Xρήσης Cookies.

Αν δεν συμφωνείτε με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα cookies, θα πρέπει να ρυθμίσετε ανάλογα τον περιηγητή σας (browser) ή να μην χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα.

Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.

1. Τι είναι τα cookies;

Τα cookies είναι μικρά αρχεία που αποθηκεύονται από τον περιηγητή σας στον υπολογιστή, στο tablet, το κινητό τηλέφωνο και γενικά στη συσκευή σας.

Κάθε cookie περιέχει πληροφορίες όπως συνήθως το όνομα του ιστότοπου από τον οποίο προέρχεται, τη «διάρκεια ζωής» του (δηλαδή πόσο καιρό θα παραμείνει στη συσκευή σας), και μια τιμή, που είναι συνήθως ένας αριθμός.

Ουσιαστικά, τα cookies επιτρέπουν στους ιστότοπους να αποθηκεύουν διάφορες ανώνυμες πληροφορίες όπως για παράδειγμα τις προτιμήσεις του επισκέπτη ή αν έχει επισκεφθεί ξανά τον ιστότοπο.

Στην παρούσα ιστοσελίδα, χρησιμοποιούνται cookies για ευκολότερη πλοήγηση των χρηστών στον ιστότοπο, για τον προσαρμόσουμε καλύτερα στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας και να βελτιώσουμε τη χρήση και τη λειτουργικότητά του. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα με ανοικτά σχόλια, ένα cookie βοηθά στη σύνδεσή του με τη φόρμα υποβολής σχολίων.

Επιπλέον, τα cookies χρησιμοποιούνται για σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στην δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δεν διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.

2. Πως χρησιμοποιούνται τα cookies στην παρουύσα ιστοσελίδα

Οταν επισκέπτεστε αυτή την ιστοσελίδα μπορεί να δημιουργηθούν τα παρακάτω είδη cookies.

Cookies για βελτίωση της αποδοσης του ιστότοπου
Cookies για ανώνυμες στατιστικές επισκεψιμότητας
Cookies για λειτουργίες του Google Analytics
Αλλα cookies από τρίτους (πχ κοινωνικά δίκτυα)

3. Απενεργοποίηση cookies στον Περιηγητή σας (browser)

Συνήθως, οι Περιηγητές Ιστοσελίδων (browsers) είναι ρυθμισμένοι ώστε να αποδέχονται όλα τα cookies. Αν το επιθυμείτε, είναι εφικτό να ρυθμίσετε τον δικό σας Περιηγητή να μην δέχεται cookies από έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, να ειδοποιείστε όταν αποθηκεύει cookies ή να μην δέχεται καθόλου cookies.

Ωστόσο, αν επιλέξετε να απενεργοποιήσετε τα cookies για την ιστοσελίδα μας, ενδέχεται να μην μπορούμε να σας παρέχουμε σωστά όλες τις λειτουργίες που προσφέρονται στον ιστότοπο μας. Για παράδειγμα, η υπηρεσία σχολιασμού δεν θα μπορεί να γνωρίζει αν έχετε συνδεθεί και επομένως ενδέχεται να μην μπορείτε να κάνετε σχόλια.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ρυθμίσεις cookies στους διάφορους περιηγητές, μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι οι παρακάτω σύνδεσμοι. Εναλλακτικά κάντε κλικ στην επιλογή “Βοήθεια” του περιηγητή σας ή ανατρέξτε στις πληροφορίες του συγκεκριμένου προγράμματος.

Internet Explorer
Google Chrome
Safari
Firefox
Opera

4. Χρήσιμοι σύνδεσμοι για τα cookies

Ρυθμίσεις διαφημίσεων Google: https://www.google.com/ads/preferences/?hl=el
Διαχείριση cookies διαφημιστικών εταιρειών για τις ΗΠΑ: http://www.aboutads.info/choices
Διαχείριση cookies διαφημιστικών εταιρειών για την ΕΕ: http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices
All About Cookies – http://www.aboutcookies.org

5. Αναθεώρηση Νομικής Δήλωσης

Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε οποιεσδήποτε αλλαγές και διορθώσεις στην παρούσα δήλωση. Παρακαλούμε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ελέγχετε τις παρούσες και νέες, επιπρόσθετες πληροφορίες.