Κιρσοί

Πληροφορίες

Κιρσοί

Το φλεβικό σύστημα που βρίσκεται στην επιφάνεια των άκρων και αποτελείται από την μείζονα και ελάσσονα σαφηνή και έχει μικρή υποστηρικτική βοήθεια από το δέρμα.

Φυσιολογικά, οι βαλβίδες των φλεβών είναι υπεύθυνες για την προστασία τους από την αυξημένη πίεση που προκαλείται από την όρθια θέση του ανθρώπινου σώματος.

Όταν οι βαλβίδες καταστραφούν ή απουσιάζουν, τότε το αίμα τείνει να ρέει προς τα κάτω. Αυτό προκαλεί την επιμήκυνση και τη διαπλάτυνση των φλεβών, με αποτέλεσμα να φαίνονται εντονότερα και να προεξέχουν, δημιουργώντας οφιοειδή πορεία.

Η ποσότητα του αίματος που παλινδρομείτε μέσα στη φλέβα μπορεί να φτάσει και το 30% του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί στο πόδι ανά λεπτό.
Στην Ελλάδα, υποφέρουν από κιρσούς το 35-40% των γυναικών και περίπου το 20-25% των ανδρών.

Παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν για την ανάπτυξη κιρσών

Οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης κιρσών:

1)Μη σωστή επιστροφή του αίματος – Δηλαδή όλοι οι παράγοντες που εμποδίζουν την επιστροφή του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά, όπως είναι τα πολύ στενά ρούχα, η εγκυμοσύνη, η έντονη άσκηση και άρση βαρών, ο χρόνιος βήχας, η δυσκοιλιότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος και τέλος η συνήθεια να κάθεστε για πολλή ώρα ή να σταυρώνετε τα πόδια σας.

2) Η χαλάρωση του φλεβικού τοίχωματος των φλεβών – Δηλαδή οτιδήποτε προκαλεί χαλάρωση του φλεβικού τοιχώματος, όπως είναι οι ορμόνες (αντισυλληπτικά χάπια, ορμόνες εμμηνόπαυσης, εγκυμοσύνη), το αλκοόλ και η υπερβολική θερμότητα (σάουνα, καυτό μπάνιο, ενδοδαπέδια θέρμανση).

3)Η μη σωστή λειτουργία της μυϊκής αντλία των γαστροκνήμιων – Δηλαδή όλα όσα εμποδίζουν τη λειτουργία της μυϊκής αντλίας, όπως όταν είστε όρθιοι ή καθιστοί παρατεταμένα, όταν φοράτε ψηλοτάκουνα ή όταν υπάρχει παράλυση.

4) Γενετική προδιάθεση – Οι φλεβικές παθήσεις σχετίζονται με την κληρονομικότητα έως ένα βαθμό. Είναι πιθανό μέλη της οικογένειάς σας να αντιμετωπίσουν παρόμοια με τα δικά σας συμπτώματα, εάν επίσης πάσχετε από κάποια φλεβική πάθηση. Επομένως, να δίνετε πάντοτε προσοχή στο κάθε σύμπτωμα!

Αίτια

Κιρσοί

Ποία είναι τα αιτία της δημιουργίας κιρσών;

 • Γονιδιακή προδιάθεση
 • Φύλο
 • Εγκυμοσύνη
 • Παχυσαρκία
 • Ορθοστασία
 • Ψηλά τακούνια
 • Καθιστική ζωή
 • Έκθεση στον ήλιο
 • Ηλικία
 • Αντισύλληψη και ορμονικές θεραπείες
 • Εργασία
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ακινησία
 • Πλατυποδία
 • Εγκυμοσύνη (για τις γυναίκες)

Συμπτώματα

Κιρσοί

Τι συμπτώματα προκαλούν οι κιρσοί;

Οι κιρσοί μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν και να εντοπιστούν. Σε αντίθεση με τις ευρυαγγείες, οι οποίες είναι ως επί το πλείστων αβλαβείς, οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα και πόνο στα πόδια και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής. Συχνά αποτελούν επίσης ένδειξη πιο σοβαρής φλεβικής διαταραχής. Τα πιθανά σημάδια περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στα κάτω άκρα, ιδιαίτερα μετά από ορθοστασία, καθιστή θέση ή ζεστές καιρικές συνθήκες
 • Κνησμό
 • Αίσθηση βάρους
 • Οίδημα στην περιοχή του αστραγάλου
 • Αίσθηση σφιξίματος
 • Μυρμήγκιασμα
 • Αλλοιώσεις στη φυσιολογική χροιά του δέρματος

Ένα ποσοστό ασθενών με την πάθηση των κιρσών δεν παρουσιάζει συμπτώματα, γι’ αυτό και επισκέπτονται τον αγγειοχειρουργό, όταν βρίσκονται ήδη σε προχωρημένη κατάσταση.

Παρόμοια συμπτώματα μπορούν να παρουσιαστούν και λόγω άλλων παθήσεων, όπως οι ρευματοειδείς αρθρίτιδες, οι αρθραλγίες, οι νευραλγίες κτλ.
Μετά από μια κλινική εξέταση και με τη βοήθεια των υπερήχων μπορεί να γίνει διάγνωση για να διαπιστωθεί αν τα συμπτώματα προέρχονται από φλεβική ανεπάρκεια.

Επιπλοκές των κιρσών

Τι συμβαίνει εάν οι κιρσοί παραμείνουν χωρίς θεραπεία;

Εάν η πάθηση παραμείνει χωρίς θεραπεία, λόγο της αυξημένης πίεση στις φλέβες συνεπάγεται στη συγκέντρωση αυξημένου υγρού στον ιστό των ποδιών. Οι γιατροί το αναφέρουν ως οίδημα (πρήξιμο). Επιπλέον, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μεταξύ άλλων, μπορούν να εισέλθουν στον ιστό. Αυτά είναι ορατά ως τυπικές κόκκινες και καφέ αλλοιώσεις του δέρματος στα πόδια τις λεγόμενές μελαχρωματικές δυσχρωμίες. Εξαιτίας των αλλαγών στο αγγειακό τοίχωμα, αλλά και της μειωμένης ταχύτητας της ροής του αίματος, οι κιρσοί μπορεί να υποστούν φλεγμονή, με ανάπτυξη είτε σοβαρού ή λιγότερο σοβαρού θρόμβου αίματος. Το έλκος στα πόδια είναι η πιο σοβαρή πιθανή συνέπεια των κιρσών.
Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, οι κιρσοί μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας, όπως αλλαγές στο χρώμα του δέρματος (μελάγχρωση), έκζεμα, φλεβικά έλκη, θρόμβωση.

Οι απλές επιπλοκές περιλαμβάνουν οίδημα στα κάτω άκρα, φαγούρα και πόνο ιδιαίτερα μετά την ορθοστασία, καθώς και αλλοιώσεις στη φυσιολογική χροιά του δέρματος.

Εν αντιθέσει, στις σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Αιμορραγία της φλέβας (Η αιμορραγία της φλέβας δημιουργείται μετά από τρώση του δέρματος, συνήθως γίνεται σε άτομα που έχουν κιρσούς για πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να υποβληθούν σε καμία θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να σταματήσουν την αιμορραγία οι ασθενείς, θα πρέπει να σηκώσουν τα πόδια και μετά να τοποθετήσουν μία ελαστική επίδεση στο σημείο που αιμορραγεί και να επισκεφτούν άμεσα το κοντινότερο νοσοκομείο.
 • Θρομβοφλεβίτιδα (Όταν πήξει το αίμα μέσα στην επιπολής φλέβα, δημιουργείται η θρομβοφλεβίτιδα. Η πήξη αυτή του αίματος (θρόμβος) μπορεί να συμβεί αυτόματα ή μετά από τραυματισμό, ή πάνω σε προϋπάρχοντες κιρσούς. Η θρομβοφλεβίτιδα συνήθως αυτοπεριορίζεται και αντιδρά στην τοπική θεραπεία. Τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν είναι ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο, θερμότητα. Ο ασθενής πρέπει άμεσα να επισκεφτεί αγγειοχειρουργό για θεραπεία.
 • Φλεβική θρόμβωση (Όταν επεκταθεί η θρόμβωση από το επιπολής δίκτυο στο εν τω βάθει, μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική απόφραξη της ροής του αίματος στο φλεβικό σύστημα. Τα συμπτώματα είναι συχνά ακαθόριστα και μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες παθήσεις (π.χ. πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα).
 • Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ξεκολλήσει ένα κομμάτι θρόμβου (πήγμα αίματος) και να κατευθυνθεί στους πνεύμονες. Αυτό ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Η πιθανότητα της πνευμονικής εμβολής μειώνεται με την έγκαιρη αντιμετώπιση της φλεβικής θρόμβωσης.
  Άτονο έλκος (Η παρουσία του άτονου έλκους σε μια γάμπα είναι συχνά ένδειξη της φλεβικής ανεπάρκειας. Συνήθως, τα άτομα αυτά έχουν πόνο και πληγή, η οποία δεν κλείνει. Γι αυτό χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση του άτονου έλκους από τον αγγειοχειρουργό, ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία στις φλέβες και να κλείσει η πληγή)

Διάγνωση

Κιρσοί

Διάγνωση

Για την ακριβή διάγνωση, ο γιατρός εξετάζει τα χαρακτηριστικά της φλεβικής αδυναμίας και ελέγχει εάν οι βαθύτερες φλέβες ευθύνονται επίσης για τους κιρσούς. Για τη διάγνωση των κιρσών χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες ιατρικές διαδικασίες:

 • Λήψη ιστορικού (ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, με τα τυπικά συμπτώματα στα πόδια και με τυχόν παράγοντες κινδύνου)
 • Εξέταση (οπτική ανάλυση): Οι κιρσοί είναι εύκολα ορατοί όταν είστε όρθιοι, όπως ορατά είναι και τα προχωρημένα στάδια των χρόνιων φλεβικών διαταραχών (π.χ. οίδημα ή δερματικές αλλαγές).
 • Ψηλάφηση (εξέταση με την αφή): Ο γιατρός αισθάνεται τον σκληρυσμένο ιστό και το οίδημα.
 • Εάν είναι απαραίτητο, απεικονιστικές μέθοδοι διάγνωσης, όπως υπερηχογραφίκες εξετάσεις ( υπερηχογράφημα triplex, υπερηχογράφημα doppler).

Οι μέθοδοι εξέτασης που αναφέρονται δεν είναι επώδυνες και δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο!

Πρόληψη

Κιρσοί

Πρόληψη στην δημιουργία κιρσών;

Πρόληψη – Tips και επιλογές (προσωποποιημένη αναφορά) – δημιουργια και pdf με σκοπό τη λήψη μετά από subscribe) (αύτο είναι το ίδιο με το άνω κείμενο PDF)

«Καλύτερα να περπατάς και να ξαπλώνεις παρά να κάθεσαι και να στέκεσαι». Η άσκηση συμβάλλει θετικά στην καλή λειτουργία των φλεβών, εναλλάσσοντας την ένταση και τη χαλάρωση των μυών των ποδιών. Πραγματοποιήστε ήπιες ασκήσεις ποδιών αρκετές φορές την ημέρα. Αυτές οι εύκολες ασκήσεις, για τις οποίες θα σας ενημερώσει ο γιατρός σας, θα κάνουν το φλεβικό σας σύστημα να κινηθεί ομαλά και στην ταχύτητα που πρέπει.

 • Να βάλετε την ήπια άσκηση στη ζωή σας. Κινηθείτε όσο πιο συχνά μπορείτε, φροντίστε να αλλάζετε τη θέση σας τακτικά και να σηκώνετε τα πόδια σε ανάρροπη θέση. Η Dr. Κάτσακα Άννα Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός με εμπειρία 40 χρόνων συμβουλεύει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα περπάτημα με σταθερό βήμα. Επίσης, ήπια αθλήματα όπως το golf, το joking, το κολύμπι και το ποδήλατο βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει πιο έντονα αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι.
 • Να προγραμματίζετε δεκάλεπτα προγράμματα ασκήσεων φλεβών στην καθημερινότητά σας για να ενεργοποιήσετε την αντλία μυών της γάμπας σας.
  Να τρέφεστε υγιεινά. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, αφού η δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινώσει τους κιρσούς. Επομένως, για την ορθή λειτουργία του εντέρου η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το πίτουρο. Η πρόσληψη της βιταμίνης C θα πρέπει να γίνεται σε αφθονία γιατί βοηθάει στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αγγείων.
 • Να διατηρείτε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.
  Να φοράτε άνετα και φαρδιά ρούχα.
  Να επιλέγετε άνετα και φλατ παπούτσια. Τα υποδήματα πρέπει να είναι άνετα και μαλακά, ενώ θα ήταν καλό να έχουν τακούνι μεγέθους μικρότερου των 4 εκατοστών. Επομένως, καλό είναι αποφεύγονται τα παπούτσια με ψηλό τακούνι, καθώς η επαναφορά του αίματος γίνεται από την μυϊκή αντλία που βρίσκεται στην γάμπα, και έτσι όταν φορέσουμε ψηλά τακούνια αυτή δε λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα το αίμα να μένει στάσιμο και να δημιουργεί τους κιρσούς στα κάτω άκρα.
 • Να πλένετε τα πόδια σας με κρύο νερό τακτικά. Αυτό βοηθά τις φλέβες να συστέλλονται και βελτιώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά.
 • Να αποφεύγετε τα ζεστά μπάνια, την ενδοδαπέδια θέρμανση και τις σάουνες γιατί η θερμότητα κάνει τις φλέβες σας να διαστέλλονται περισσότερο και αυτό επηρεάζει αρνητικά την επιστροφή του αίματος στην καρδιά.
  Σε τυχόν ταξίδια, απαγορεύεται να μένετε καθιστοί για μεγάλο διάστημα, όταν το ταξίδι είναι μεγάλο, είτε με το τρένο είτε με το πούλμαν είτε με το αεροπλάνο, αλλά θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να σηκώνεστε και να περπατάτε ή να ανασηκώνετε τις μύτες των ποδιών 15-20 φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείτε ελαστικές κάλτσες με διαβαθμισμένη πίεση για να αποφύγετε τα οιδήματα και την ενδεχόμενη θρόμβωση.
 • Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο δημιουργεί κιρσούς γιατί προκαλεί διαστολή των φλεβών των κάτω άκρων. Γι’ αυτό, προκειμένου να μη στερείστε τη θάλασσα και τον ήλιο, να προτιμάτε τις πολύ πρωινές και τις απογευματινές ώρες. Πάντα πρέπει να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
 • Να ξεκουράζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν κάθεστε σε καρέκλα ή πολυθρόνα να σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά. Αν βρίσκεστε στο σπίτι, να ξαπλώνετε κατά διαστήματα της ημέρας στο κρεβάτι, να σηκώνετε τα πόδια περίπου 10 εκατοστά πιο ψηλά από τον θώρακά σας.
  Όταν σας συνιστούμε να σηκώνετε τα πόδια σας και τοποθετείτε μαξιλάρια, αυτό είναι λάθος! Πρέπει να τοποθετείτε κάτω από το στρώμα μία κουβέρτα ομοιόμορφα και περίπου στα 10 εκατοστά ύψους. Όταν παραμένετε στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω ασθένειας, χειρουργικής επέμβασης ή δύσκολης εγκυμοσύνης, πρέπει να κινείτε τα πόδια σας και να χρησιμοποιείτε μια αντιθρομβωτική κάλτσα και αντιπηκτική αγωγή χαμηλού μοριακού βάρους για να αποφύγετε τις επιπολής και εν τω βάθει θρομβώσεις.
  Οι γυναίκες με κιρσούς είναι καλύτερο να κάνουν θεραπεία πριν την εγκυμοσύνη γιατί θα επιδεινωθεί το πρόβλημα, κατά τη διάρκειά της. Πρέπει πάντα να φορούν μία ελαστική κάλτσα με διαβαθμισμένη πίεση, την οποία θα δώσει η γιατρός ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.
 • Σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε κάλτσα με διαβαθμισμένη πίεση που βοηθά στην επαναφορά του αίματος από τα άκρα στην καρδιά. Υπάρχουν διάφορα είδη τέτοιων καλτσών, τα οποία ενδείκνυνται είτε για προφύλαξη ή για μεγάλη φλεβική ανεπάρκεια. Πάντα πρέπει να είναι ενδεδειγμένες από τον γιατρό σας, για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αντιμετώπιση

Κιρσοί

Αντιμετώπιση των κιρσών

 • Συντηρητικά (Αποφυγή ορθοστασίας, πόδια σε ανάρροπη θέση, εφαρμογή ελαστικής κάλτσας, φλεβοτονικά φάρμακα)
 • Σκληρυντικές ενέσεις – σκληροθεραπεια – σκληρυντικός αφρός
 • Χειρουργική θεραπεία Δεν απαιτεί περισσότερο από μία ημέρα νοσηλείας στο νοσοκομείο, ενώ η αναισθησία μπορεί να είναι γενική ή περιοχική (επισκληρίδιος) και συνήθως περιλαμβάνει την ολική ή μερική αφαίρεση της μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς φλέβας, την απολίνωση και τη διατομή των ανεπαρκών διατιτραίνουσων, καθώς και την εξαίρεση πλαγίων δευτερευόντων κλάδων. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται την ίδια μέρα και η επάνοδος στην εργασία είναι σχετικά άμεση.
 • Softsurgery ή Muller
  Γίνεται με τοπική αναισθησία και με μικροσκοπικές τομές, όπου επιτυγχάνεται η τοπική αφαίρεση των κιρσών.
 • Ενδοαυλικό Laser EVLA – Ραδιοσυχνότητες
  Εναλλακτική μέθοδος χειρουργικής επέμβασης των κιρσών. Αντί να αφαιρείται η φλέβα τοποθετείται μία οπτική ίνα laser και γίνεται η καταστροφή της φλέβας. Προϋποθέτει εισαγωγή σε κλινική, τοπική αναισθησία, τομές και νοσηλεία. Η εμπειρία της Dr. Κάτσακα Άννας στη χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών με laser είναι πολύ μεγάλη. Είναι από τους πρωτοπόρους που έκανε χρήση του ενδοαυλικού laser στην αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων.
 • Χρήση – Flebogrift, Clarivein
  Το Flebogrift, είναι μια εναλλακτική μη θερμική μέθοδος, που αντιμετωπίζει την σαφηνή φλέβα και γίνεται σε δύο στάδια. Πρώτα γίνεται η τοποθέτηση ενδοαυλικού καθετήρα στην φλέβα ο οποίος ερεθίζει το ενδοθήλιο της φλέβας και μετά γίνεται μεσώ του καθετήρα γίνεται η εγχύσει του σκληρυντικού αφρού υπό την καθοδήγηση των υπερήχων.
 • Χρήση κόλλας – Vena Seal
  Επίσης μία ακόμα εναλλακτική μη θερμική μέθοδος στην αντιμετώπιση της σαφηνούς φλέβας. Με την βοήθεια ενός καθετήρα, γίνεται η τοποθέτηση της κόλλας εντός της φλέβας και έχει σαν συνέπεια τον ερεθισμό του ενδοθηλίου και την συρρίκνωσή της υπό την καθοδήγηση των υπερήχων.
  Σύγχρονη θεραπεία κιρσών με σκληρυντικό αφρό (foam sclerotherapy)
 • Ο σκληρυντικός αφρός έφερε την επανάσταση στην αντιμετώπιση των κιρσών. Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο, δεν χρειάζεται αναισθησία ούτε νοσηλεία και η επιστροφή στις καθημερινές και οικογενειακές δραστηριότητες είναι άμεση. Τα αποτελέσματα είναι άριστα τόσο από παθολογικής όσο και από αισθητικής πλευράς.

Εξέλιξη του σκληρυντικού αφρού είναι ο συνδυασμός του με την κολλά, που έγινε για πρώτη φορά ανακοίνωση στο παγκόσμιο συνέδριο στο UIP 2022. Ένα άλλο εργαλείο στα έμπειρα χέρια του αγγειοχειρουργού δίνοντας λύση σε κάποια άλλα περιστατικά φλεβικών παθήσεων.
Φωτογραφία με την τριάδα – φλεβολόγων. (από UIP 2022)

Φωτογραφίες

Κιρσοί

Αντιμετώπιση

Κιρσοί

Αντιμετώπιση των κιρσών

 • Συντηρητικά (Αποφυγή ορθοστασίας, πόδια σε ανάρροπη θέση, εφαρμογή ελαστικής κάλτσας, φλεβοτονικά φάρμακα)
 • Σκληρυντικές ενέσεις – σκληροθεραπεια – σκληρυντικός αφρός
 • Χειρουργική θεραπεία Δεν απαιτεί περισσότερο από μία ημέρα νοσηλείας στο νοσοκομείο, ενώ η αναισθησία μπορεί να είναι γενική ή περιοχική (επισκληρίδιος) και συνήθως περιλαμβάνει την ολική ή μερική αφαίρεση της μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς φλέβας, την απολίνωση και τη διατομή των ανεπαρκών διατιτραίνουσων, καθώς και την εξαίρεση πλαγίων δευτερευόντων κλάδων. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται την ίδια μέρα και η επάνοδος στην εργασία είναι σχετικά άμεση.
 • Softsurgery ή Muller
  Γίνεται με τοπική αναισθησία και με μικροσκοπικές τομές, όπου επιτυγχάνεται η τοπική αφαίρεση των κιρσών.
 • Ενδοαυλικό Laser EVLA – Ραδιοσυχνότητες
  Εναλλακτική μέθοδος χειρουργικής επέμβασης των κιρσών. Αντί να αφαιρείται η φλέβα τοποθετείται μία οπτική ίνα laser και γίνεται η καταστροφή της φλέβας. Προϋποθέτει εισαγωγή σε κλινική, τοπική αναισθησία, τομές και νοσηλεία. Η εμπειρία της Dr. Κάτσακα Άννας στη χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών με laser είναι πολύ μεγάλη. Είναι από τους πρωτοπόρους που έκανε χρήση του ενδοαυλικού laser στην αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων.
 • Χρήση – Flebogrift, Clarivein
  Το Flebogrift, είναι μια εναλλακτική μη θερμική μέθοδος, που αντιμετωπίζει την σαφηνή φλέβα και γίνεται σε δύο στάδια. Πρώτα γίνεται η τοποθέτηση ενδοαυλικού καθετήρα στην φλέβα ο οποίος ερεθίζει το ενδοθήλιο της φλέβας και μετά γίνεται μεσώ του καθετήρα γίνεται η εγχύσει του σκληρυντικού αφρού υπό την καθοδήγηση των υπερήχων.
 • Χρήση κόλλας – Vena Seal
  Επίσης μία ακόμα εναλλακτική μη θερμική μέθοδος στην αντιμετώπιση της σαφηνούς φλέβας. Με την βοήθεια ενός καθετήρα, γίνεται η τοποθέτηση της κόλλας εντός της φλέβας και έχει σαν συνέπεια τον ερεθισμό του ενδοθηλίου και την συρρίκνωσή της υπό την καθοδήγηση των υπερήχων.
  Σύγχρονη θεραπεία κιρσών με σκληρυντικό αφρό (foam sclerotherapy)
 • Ο σκληρυντικός αφρός έφερε την επανάσταση στην αντιμετώπιση των κιρσών. Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο, δεν χρειάζεται αναισθησία ούτε νοσηλεία και η επιστροφή στις καθημερινές και οικογενειακές δραστηριότητες είναι άμεση. Τα αποτελέσματα είναι άριστα τόσο από παθολογικής όσο και από αισθητικής πλευράς.

Εξέλιξη του σκληρυντικού αφρού είναι ο συνδυασμός του με την κολλά, που έγινε για πρώτη φορά ανακοίνωση στο παγκόσμιο συνέδριο στο UIP 2022. Ένα άλλο εργαλείο στα έμπειρα χέρια του αγγειοχειρουργού δίνοντας λύση σε κάποια άλλα περιστατικά φλεβικών παθήσεων.
Φωτογραφία με την τριάδα – φλεβολόγων. (από UIP 2022)

Φωτογραφίες

Κιρσοί

Video

Κιρσοί

Όροι χρήσης

Η πολιτική προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων

Σεβόμαστε το απόρρητο των προσωπικών σας δεδομένων για τα οποία έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους προκειμένου να αισθάνεστε ασφάλεια κάθε φορά που επισκέπτεστε τον Δικτυακό μας τόπο.

Τα προσωπικά σας δεδομένα αποθηκεύονται μόνο σε περίπτωση που εσείς αναφέρεστε σε αυτά π.χ. στα πλαίσια της υποβολής των στοιχείων σας στη φόρμα επικοινωνίας.

Tο σύνολο των πληροφοριών που σας αφορούν δεν διοχετεύεται σε τρίτους και χρησιμοποιείται μόνο από το προσωπικό της εταιρείας μας για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία μαζί σας και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου.

Στην περίπτωση « συνδέσμων » (links) προς άλλους δικτυακούς τόπους, ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για τους όρους διαχείρισης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων που αυτοί ακολουθούν.

Όταν συνδέεστε στις ιστοσελίδες μας, ο server μας αποθηκεύει ανώνυμες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τον παροχέα σας, την ιστοσελίδα από όπου μας επισκεφτήκατε, την ημερομηνία, την ώρα, τη διάρκεια, όπως και την πορεία σας μέσα στις σελίδες μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μεταβιβάσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα σε εθνικούς φορείς και υπηρεσίες στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του αναγκαστικού εθνικού δικαίου και την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στην διάθεση σας για οποιοδήποτε αίτημα σας σχετικά με τα προσωπικά σας δεδομένα.

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών σας δεδομένων διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Μπορείτε να ασκήσετε κατά περίπτωση, το δικαίωμα πρόσβασης, ζητώντας το μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@aggeia.com. Στην τελευταία περίπτωση, η Εταιρεία θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την ικανοποίηση τουαιτήματος σας εντός τριάντα (30) ημερών, ενημερώνοντας σας γραπτώς, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ( Ε.Ε. 679/2016).


Αποστολή newsletter

Για την αποστολή των newsletters, και για την προστασία των δεδομένων σας, εμπιστευόμαστε και συνεργαζόμαστε με την πλατφόρμα MAILCHIMP στο οποίο δίνουμε με τη συγκατάθεσή σας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για την αποστολή των newsletters σύμφωνα τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου του.
Πολιτική Cookies

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας. Το παρόν περιγράφει αναλυτικά τι είναι τα cookies και τη λειτουργία τους:

Η περιήγηση σας στην παρούσα ιστοσελίδα συνεπάγεται ότι παρέχετε την συναίνεσή σας στη χρήση cookies όπως περιγράφεται στην παρούσα Πολιτική Xρήσης Cookies.

Αν δεν συμφωνείτε με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα cookies, θα πρέπει να ρυθμίσετε ανάλογα τον περιηγητή σας (browser) ή να μην χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα.

Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.

1. Τι είναι τα cookies;

Τα cookies είναι μικρά αρχεία που αποθηκεύονται από τον περιηγητή σας στον υπολογιστή, στο tablet, το κινητό τηλέφωνο και γενικά στη συσκευή σας.

Κάθε cookie περιέχει πληροφορίες όπως συνήθως το όνομα του ιστότοπου από τον οποίο προέρχεται, τη «διάρκεια ζωής» του (δηλαδή πόσο καιρό θα παραμείνει στη συσκευή σας), και μια τιμή, που είναι συνήθως ένας αριθμός.

Ουσιαστικά, τα cookies επιτρέπουν στους ιστότοπους να αποθηκεύουν διάφορες ανώνυμες πληροφορίες όπως για παράδειγμα τις προτιμήσεις του επισκέπτη ή αν έχει επισκεφθεί ξανά τον ιστότοπο.

Στην παρούσα ιστοσελίδα, χρησιμοποιούνται cookies για ευκολότερη πλοήγηση των χρηστών στον ιστότοπο, για τον προσαρμόσουμε καλύτερα στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας και να βελτιώσουμε τη χρήση και τη λειτουργικότητά του. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα με ανοικτά σχόλια, ένα cookie βοηθά στη σύνδεσή του με τη φόρμα υποβολής σχολίων.

Επιπλέον, τα cookies χρησιμοποιούνται για σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στην δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δεν διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.

2. Πως χρησιμοποιούνται τα cookies στην παρουύσα ιστοσελίδα

Οταν επισκέπτεστε αυτή την ιστοσελίδα μπορεί να δημιουργηθούν τα παρακάτω είδη cookies.

Cookies για βελτίωση της αποδοσης του ιστότοπου
Cookies για ανώνυμες στατιστικές επισκεψιμότητας
Cookies για λειτουργίες του Google Analytics
Αλλα cookies από τρίτους (πχ κοινωνικά δίκτυα)

3. Απενεργοποίηση cookies στον Περιηγητή σας (browser)

Συνήθως, οι Περιηγητές Ιστοσελίδων (browsers) είναι ρυθμισμένοι ώστε να αποδέχονται όλα τα cookies. Αν το επιθυμείτε, είναι εφικτό να ρυθμίσετε τον δικό σας Περιηγητή να μην δέχεται cookies από έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, να ειδοποιείστε όταν αποθηκεύει cookies ή να μην δέχεται καθόλου cookies.

Ωστόσο, αν επιλέξετε να απενεργοποιήσετε τα cookies για την ιστοσελίδα μας, ενδέχεται να μην μπορούμε να σας παρέχουμε σωστά όλες τις λειτουργίες που προσφέρονται στον ιστότοπο μας. Για παράδειγμα, η υπηρεσία σχολιασμού δεν θα μπορεί να γνωρίζει αν έχετε συνδεθεί και επομένως ενδέχεται να μην μπορείτε να κάνετε σχόλια.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ρυθμίσεις cookies στους διάφορους περιηγητές, μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι οι παρακάτω σύνδεσμοι. Εναλλακτικά κάντε κλικ στην επιλογή “Βοήθεια” του περιηγητή σας ή ανατρέξτε στις πληροφορίες του συγκεκριμένου προγράμματος.

Internet Explorer
Google Chrome
Safari
Firefox
Opera

4. Χρήσιμοι σύνδεσμοι για τα cookies

Ρυθμίσεις διαφημίσεων Google: https://www.google.com/ads/preferences/?hl=el
Διαχείριση cookies διαφημιστικών εταιρειών για τις ΗΠΑ: http://www.aboutads.info/choices
Διαχείριση cookies διαφημιστικών εταιρειών για την ΕΕ: http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices
All About Cookies – http://www.aboutcookies.org

5. Αναθεώρηση Νομικής Δήλωσης

Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε οποιεσδήποτε αλλαγές και διορθώσεις στην παρούσα δήλωση. Παρακαλούμε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ελέγχετε τις παρούσες και νέες, επιπρόσθετες πληροφορίες.