logo

Θεραπεία Κιρσών

Κοινοποιήστε το άρθρο μας!

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση των κιρσών;

Χειρουργική επέμβαση με σαφηνεκτομή

Έχουμε δύο επιφανειακές φλέβες την μείζονα και την ελάσσονα σαφηνή.
Όλες αυτές οι επιφανειακές φλέβες συνδέονται με το εν τω βάθει δίκτυο με τις διατιτραίνουσες.
Ανάλογα ποια από τις δύο έχει νοσήσει αφαιρείται. Αρχικά, γίνεται μία μικρή τομή στη βουβωνική χώρα και άλλη μία στο ύψος του αστραγάλου.
Στην συνέχεια, γίνεται απολίνωση όλων των κλάδων που συνδέονται με τη μείζονος σαφηνή, κατόπιν τοποθετείται μέσα το stripper, οποίος είναι ένας ειδικός εκρυζοτήρας που διατρέχει όλο το μήκος της φλέβας από τον μηρό μέχρι τον αστράγαλο και εν συνεχεία γίνεται αφαίρεση της φλέβας.

Κατόπιν με μικρές τομές γίνεται και η αφαίρεση όλων των άλλων κλάδων που αν επαρκούν.
Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία ή επισκληρίδιο αναισθησία.
Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ημερά και η νοσηλεία του διαρκεί μία με δύο ημέρες.
Έπειτα τοποθετούνται ελαστικοί επίδεσμοι για μία εβδομάδα και η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται μετά από 8 ημέρες και εφαρμόζεται μια ελαστική κάλτσα για διάρκεια δύο μηνών.
Συνήθως δημιουργούνται έντονοι μώλωπες, πόνος στη βουβωνική χώρα και είναι αναγκαία η απουσία από την εργασία για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ατόμων επανεμφανίζουν κιρσούς, υπάρχουν άτομα που χειρουργήθηκαν 5-6 φορές, γι’ αυτό και χρόνο με τον χρόνο αρχίζει να περιορίζονται οι σαφηνεκτομές. Σήμερα, εφαρμόζονται μόνο σε νοσοκομεία τα οποία δεν κατέχουν τις τεχνολογίες όπως laser ή ραδιοσυχνότητες. Εδώ και μια 20ετία τα laser και οι ραδιοσυχνότητες αντικατέστησαν την σαφηνεκτομή.

Με την πάροδο του χρόνου η αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας γίνεται όλο και πιο αναίμακτα και με πιο σύντομη επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.
Για ένα διάστημα περίπου 10 ετών με τη χρήση του ενδοαυλίκου laser μειώθηκε τόσο η νοσηλεία όσο και η μετεγχειρητική πορεία. Αργότερα με την ανακάλυψη του σκληρυντικού αφρού από το 2000 και μετά αλλάξαν τα πράγματα.
Από την παρουσίαση του Αγγειοχειρουργού Cabrera το 2006 στην Φλωρεντία ο όποιος αντικατέστησε πλήρως τη σαφηνεκτομή, το ενδοαυλικό laser και τις ραδιοσυχνότητες με τον σκληρυντικό αφρό.
Η αντικατάσταση όλων αυτών των μεθόδων γίνεται τώρα με τη νέα μέθοδο του αφρού η οποία είναι μη επεμβατική και δεν είναι χειρουργείο.

Soft surgery, Muller ή Φλεβεκτομές

 

Είναι μια χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία, σε χειρουργική αίθουσα.

Αυτός που ανακάλυψε τη μέθοδο αυτή ήταν ο δερματολόγος Μuller, o οποίος κατασκεύασε και ένα χειρουργικό εργαλείο το οποίο κάνοντας μικροσκοπικές τομές στα σημεία όπου υπάρχουν κιρσοί, τοποθετούνται μέσα στην τομή το ειδικό εργαλείο και κάνοντας συγκεκριμένες κινήσεις ο αγγειοχειρούργος, αφαιρεί τη φλέβα. Επειδή οι τομές είναι πολύ μικρές δεν χρειάζεται να τοποθετήσουμε ράμματα, αυτή η χειρουργική μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί από μόνη της είτε σε συνδυασμό με τη σαφηνεκτομή, stripper της μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς ή με ενδοαυλικό laser ή ραδιοσυχνότητες.

Η κινητοποίηση του ασθενή γίνεται άμεσα, χρειάζεται νοσηλεία μόλις μιας ημέρας και μετά το χειρουργείο τοποθετείται ελαστική επίδεση.

Λόγω τις αφαίρεσης των φλεβών δημιουργούνται έντονοι μώλωπες και τοπικός πόνος οι οποίες υποχωρούν σε περίπου 15 ημέρες.
Αν και πολλές φορές μπορεί να γίνει και στο ιατρείο όταν δεν έχουμε πρόβλημα στη μείζονο σαφηνή, δεν παύει να είναι μια χειρουργική πράξη που χρειάζεται ανάρρωση, ελαστικούς επιδέσμους και αντιβίωση.
Ο ασθενής μετά το χειρουργείο θα πρέπει να φοράει ελαστική κάλτσα για τουλάχιστον 1 μήνα.
Αύτη η μέθοδος σήμερα αντικαταστάθηκε πλήρως με τη νέα μέθοδο του σκληρυντικού αφρού και όπως και εσείς θα καταλάβετε είναι τελείως διαφορετικό να γίνονται τομές από το να θεραπεύονται οι κιρσοί με ένα τσίμπημα.

Ενδοαυλικό laser – Θεραπεία κιρσών με laser

Το ενδοαυλικό laser είναι η εξέλιξη της χειρουργικής αντιμετώπισης των κιρσών.

Η θεραπεία των κιρσών με τη χρήση ενδοαυλίκου laser στην ΗΠΑ εφαρμόζεται από το 1999 και μέχρι σήμερα. Έχουν γίνει πολλές χιλιάδες ενδοφλέβιες θεραπείες κιρσών με laser και με πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2001, το μεγαλύτερο ποσοστό στην θεραπεία κιρσών γινόταν με την κλασσική χειρουργική μέθοδο και ένα μόνο μικρό ποσοστό αντιμετωπίζονταν με laser & ραδιοσυχνότητες, λόγου της καινούργια μεθόδου. Εν συνεχεία, μετά από μια 10 ετία τα ποσοστά αντιστράφηκαν και έτσι ένα μικρό ποσοστό πια κάνουν χειρουργική θεραπεία με σαφηνεκτομή. Κυρίως στα νοσοκομεία. Παράλληλα, αυξήθηκε το ποσοστό αντιμετώπισης των κιρσών με laser και ραδιοσυχνότητες.

Θεραπεία των κιρσών με ραδιοσυχνότητες

Οι ραδιοσυχνότητες είναι μια νέα μέθοδος χειρουργικής – εναλλακτικής θεραπείας των κιρσών από την κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση.

Είναι χειρουργείο, χρειάζεται νοσηλεία μιας ημέρα και γίνεται με αναισθησία τοπική, επισκληρίδιο ή ολική νάρκωση. Αυτή η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται κυρίως στη μείζονα ή ελάσσονα σαφηνή. Εισάγεται ένας καθετήρας δια δερμικά μετά την τοποθέτηση τοπικού αναισθητικού στη μείζονα σαφηνή κάτω από το γόνατο και ύστερα από τον έλεγχο των υπερήχων γίνεται τοποθέτηση του φλεβικού καθετήρα ο οποίος φτάνει πριν την εκβολή της μείζονας σαφηνούς φλέβας και πριν τη μηριαία.

Μέθοδος clarivein στη θεραπεία των κιρσών

Είναι μια καινούργια μέθοδος που εφαρμόζεται στις επιφανειακές φλέβες, προορίζεται για ενδοαγγειακή απόφραξη των κιρσοειδών φλεβών σε άτομα που έχουν επί πολλής φλεβική ανεπάρκεια.
Είναι ένας καθετήρας που προορίζεται για ενδοαγγειακή απόφραξη των κιρσοειδών φλεβών, ο καθετήρας έχει ένα περιστρεφόμενο άκρο και κάνει μια μηχανική καταστροφή των τοιχωμάτων και συγχρόνως αφήνει σκληρυντικό φάρμακο.
Το σύστημα αυτό είναι ελάχιστα επεμβατικό με υψηλό κόστος και περιορισμό στην χρήση του. Ενδείκνυται μόνο στο ένα άκρο ανά συνεδρία.

Μέθοδος LAFOS (σκληροθεραπεία αφρού & laser) στην θεραπεία των κιρσών

H lafos χρησιμοποίει μια λεπτή ίνα laser που τοποθετείται στην σαφηνή φλέβα για να μειώσει την διάμετρο της. Στην συνέχεια τοποθετείται μέσα στην φλέβα μια βελόνα και εισάγεται πρώτα η οπτική ίνα του laser με την καθοδήγηση των υπερήχων. Ταυτόχρονα με την απόσυρση της οπτικής ίνας διοχετεύονται χαμηλές θερμοκρασίες. Κατόπιν από τον ίδιο καθετήρα γίνεται τοποθέτηση του σκληρυντικού αφρού για το κλείσιμο της φλέβας.

Η ουσιαστική διαφορά της LAFOS με τις όλες τις άλλες θεραπείες της σαφηνούς φλέβας με laser είναι ότι αυτή η τεχνική δεν απαιτείται αναισθησία δεδομένο ότι το laser lafos λειτουργεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δεν υπάρχει πόνος.

Σκληροθεραπεία κιρσών

H σκληροθεραπεία είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κιρσών, των ευρυαγγειών και των αγγειακών δυσπλασιών.

Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται εδώ και 70 χρόνια με εκατομμύρια περιστατικά ανά τον κόσμο με ικανοποιητικά ως άριστα αποτελέσματα.

Αρκεί να γνωρίζει ο ιατρός που και σε ποιες φλέβες πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Κατά καιρούς έγιναν πολλές προσπάθειες να αντικατασταθεί η σκληροθεραπεία με πιο μοντέρνες τεχνικές, όπως laser, radiofrequency ή θερμοπηξία. Τα αποτελέσματα όλων αυτών ιδιαίτερα στις μικρές φλέβες και ευρυαγγείες ήταν ελάχιστα.

 

Θεραπεία κιρσών με σκληρυντικό αφρό.

Συχνές ερωτήσεις:

  1. Ποιός είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά τo χειρουργείο;
    Το χειρουργείο γίνεται με τοπική ή γενική νάρκωση, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες ενώ οι εκχυμώσεις αποχωρούν σταδιακά σε 10 ημέρες.
  2. Πόσο επώδυνο είναι το χειρουργείο;
    Το συγκεκριμένο χειρουργείο είναι σχεδόν ανώδυνο για τον ασθενή, τόσο κατά τη διάρκειά του, όσο και μετεγχειρητικά.
  3. Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;
    Εξαρτάται από τον βαθμό της πάθησης του ασθενούς. Υπάρχουν ασθενής που υποτροπιάζουν σε διάστημα 1-2 χρόνια, άλλοι μετά την πενταετία και άλλοι που έχουν καλά αποτελέσματα.
  4. Μετά το χειρουργείο τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής;
    Να αποφεύγει την πολύωρη ορθοστασία και δεύτερο να φοράει κάλτσες ελαστικές για δύο μήνες.
  5. Τι είναι η μέθοδος του σκληρυντικού αφρού (foam sclerotherapy-mousse)
    Μια νέα Θεραπεία που έφερε την επανάσταση στην αντιμετώπιση των ευμεγεθών φλεβών(φλεβίτης) που έως τώρα γινόταν μόνο με χειρουργική επέμβαση, αργότερα με το ενδοαυλικό LASER και υπερήχους αλλά όλες αυτές οι ως άνω θεραπείες χρειαζόταν νοσηλεία σε κλινική.
  6. Τι είναι ο σκληρυντικός αφρός;
    Ο σκληρυντικός αφρός γίνεται με αέρα και φάρμακο και με την βοήθεια ενός καθετήρα των εκχύουμε μέσα στην φλέβα. Η ικανότητα του σκληρυντικού αφρού να διώχνει το αίμα και να έρχεται σε άμεση επαφή με το ενδοθήλιο της φλέβας επιτυγχάνει συρρίκνωση και θεραπεία των ευμεγέθων φλεβών.
  7. Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου σκληρυντικού αφρού;
    Πραγματοποιείται στο ιατρείο
    Ειναι ανώδυνη
    Οικονομική
    Χωρίς παρενέργειες
    Δεν χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική
    Έχει άριστα αποτελέσματα
    Ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του άμεσα
    Μετά την έκχυση του σκληρυντικού αφρού τοποθετείται επίδεση και κάλτσα ελαστική για μερικές ήμερες
  8. Σε ποιές φλέβες γίνεται;
    Σε όλες τις ευμεγέθεις φλέβες και στην μείζονα και ελάσσονα σαφηνή.
  9. Πόση ώρα διαρκεί η θεραπεία;
    Συνήθως 30-45 λεπτά
  10. Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την θεραπεία;
    Τοποθετείται ελαστική κάλτσα και πρέπει να βαδίσει για μία ώρα

 

Σκληρυντικές ενέσεις (scelotherapy)

Είναι μια θεραπεία που ξεκίνησε το 1950 και παρόλα την εξέλιξη της ιατρικής είναι η μόνη που δεν αντικαταστάθηκε και χρησιμοποιείται ανά τον κόσμο από πάρα πολλούς αγγειοχειρουργούς με άριστα αποτελέσματα τόσο στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών και φλεβών με μικρή διάμετρο.

 

Κλείστε Ραντεβού

Περισσότερα Άρθρα

Μικροί Κιρσοί – Πρώιμο Στάδιο Κιρσών

  Κιρσοί ονομάζονται οι φουσκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα, οι οποίες διογκώνονται από το αίμα που λιμνάζει σε αυτές. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται όταν

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;
Ιατρικές Συμβουλές

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;  Αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανήκει στην κατηγορία των παθήσεων που εξελίσσονται με ταχύτατους