Σκληροθεραπεία κιρσών

Κοινοποιήστε το άρθρο μας!

Facebook
Twitter
LinkedIn

H σκληροθεραπεία είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κιρσών, των ευρυαγγειών και των αγγειακών δυσπλασιών.

Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται εδώ και 70 χρόνια με εκατομμύρια περιστατικά ανά τον κόσμο με ικανοποιητικά ως άριστα αποτελέσματα.

Αρκεί να γνωρίζει ο ιατρός που και σε ποιες φλέβες πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Κατά καιρούς έγιναν πολλές προσπάθειες να αντικατασταθεί η σκληροθεραπεία με πιο μοντέρνες τεχνικές, όπως laser, radiofrequency ή θερμοπηξία. Τα αποτελέσματα όλων αυτών ιδιαίτερα στις μικρές φλέβες και ευρυαγγείες ήταν ελάχιστα.

Η ιατρική προχώρησε τόσο πολύ που σχεδόν όλοι οι ασθενείς με προβλήματα κιρσών και ευρυαγγειών ιάθηκαν με τη μέθοδο της σκληροθεραπείας, κάτι που διαπίστωσα από την πείρα μου των 32 χρόνων, με χιλιάδες περιστατικά, τα οποία αντιμετώπισα με σκληροθεραπεία.

Φυσικά σαν ιατρός παρασύρθηκα από την τεχνολογία του laser το οποίο δυστυχώς το χρησιμοποίησα για λίγο, τα αποτελέσματά του όμως, ήταν ελάχιστα έως ανύπαρκτα με έντονο πόνο κατά την εφαρμογή του και αρκετά σημάδια για αρκετούς μήνες.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στο αισθητικό κομμάτι των φλεβικών παθήσεων, διότι ένας στους δύο ασθενείς, γυναικείου κυρίως φύλου, καταφεύγουν σε σκληροθεραπεία κιρσών και ευρυαγγειών για αισθητικούς κατά βάση λόγους.

Ίσως το laser μαζί με τη σκληροθεραπεία στις μικρές ευρυαγγείες μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Η πολυετής μου πείρα και η εξειδίκευσή μου στην αγγειοχειρουργική και στις μη επεμβατικές θεραπείες εγγυάται άριστα αποτελέσματα στην εφαρμογή σκληροθεραπείας στο αισθητικό και παθολογικό κομμάτι.

Ας λάβουμε σοβαρά υπόψιν, ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την αρχή, καθώς μια ευρυαγγεία ίσως υποθάλπει μια χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Επιπλέον, μια μη σωστή θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει, νέκρωση, δυσχρωμία, matting και μη ολοκληρωμένη θεραπεία του προβλήματος.

Τα αποτελέσματα της σκληροθεραπέιας είναι άριστα, όταν φυσικά πραγματοποιείται από αγγειοχειρουργό, ο οποίος έχει πείρα στη μέθοδο αυτή, γιατί δε φτάνει ο ασθενής να φεύγει από το ιατρείο ικανοποιημένος αλλά ενθουσιασμένος, τόσο από παθολογικής πλευράς όσο και από αισθητικής.

Λίγα λόγια για την ιστορία της σκληροθεραπείας

Η σκληροθεραπεία χρησιμοποιείται για την θεραπεία των ευρυαγγειών και κιρσών για περισσότερα από 150 χρόνια. Όπως η χειρουργική επέμβαση των κιρσών, οι τεχνικές της σκληροθεραπείας έχουν βελτιωθεί και εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Η πρώτη προσπάθεια της σκληροθεραπείας έγινε από τον Ελβετό Zollikofer το 1682 , εν συνεχεία από τον Debout o οποίος έκανε έγχυση υπεχλωρικού σιδήρου το 1853, ο Desgranges το 1854 έκανε έγχυση ιωδίου και τανίνης στις φλέβες, αυτές οι τεχνικές αργότερα όμως εγκαταλείφθηκαν λόγω των υψηλών ποσοστών παρενεργειών.

Στη σύγχρονη εποχή λόγω της προόδου της τεχνολογίας οι χειρουργικές και αναισθητικές τεχνικές βελτιώθηκαν με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν νέες ασφαλέστερες μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται ως σήμερα.

Η αρχή της συστηματικής σκληροθεραπείας έγινε από το Fegan την δεκαετία του 1960 ο οποίος εφάρμοσε την τεχνική ίνωσης της φλέβας και όχι την θρόμβωση αυτής. Η οποία εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα.

Η επόμενη εξέλιξη της σκληροθεραπείας έγινε στη δεκαετία του 1980 με την έλευση των υπερήχων triplex. Αυτό βοήθησε πολύ στο να βλέπουμε ακριβώς που γίνεται η έκχυση του φαρμάκου. Πρώτο εφαρμόστηκε από τον Knight η τεχνική αυτή ονομάζεται ecosclerosi.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη της σκληροθεραπείας είναι η νέα μέθοδος του σκληρυντικού αφρού που την εφάρμοσε πρώτος ο Cabrera και βελτίωσε την τεχνική ο Τessari για την αντιμετώπιση μεγάλων κιρσών.

Πώς γίνεται η σκληροθεραπεία;

Η σκληροθεραπεία είναι η έκχυση μια μικρής ποσότητας φαρμάκου με την βοήθεια μιας βελόνας στην άρρωστη φλέβα. Αυτό το φάρμακο προκαλεί ερεθισμό στον εσωτερικό αυλό της φλέβας που έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση και την μετατροπή της σε ένα ινώδες κορδόνι.

Το οποίο εξαφανίζεται μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο το αίμα επιστρέφει από τις υγιείς φλέβες και εξαφανίζεται το παθολογικό κομμάτι. Αυτό βοηθάει στην σημαντική βελτίωση της τοπικής κυκλοφορίας.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της σκληροθεραπείας είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε ιατρεία και είναι ανώδυνη.

Η σκληροθεραπεία μπορεί να γίνει μόνο στις επιφανειακές φλέβες και στις διατιτραίνουσες υπό την καθοδήγηση των υπερήχων.

Η σκληροθεραπεία είναι το λεγόμενο (gold standard) στην εξάλειψη μικρών κιρσών και ευρυαγγειών και προτιμάται σε σχέση με το laser ή τις ραδιοσυχνότητες για τα καλύτερα αποτελέσματά της.

Ανάλογα με το μέγεθος των κιρσών ή ευρυαγγειών εφαρμόζουμε ένα από τα τρία είδη σκληροθεραπείας

Κλασσική σκληροθεραπεία

Micro foam sclerotherapy (μικροσκληροθεραπεία αφρού)

Foam Sclerotherapy (σκληροθεραπεία αφρού)

Η διαφορά της σκληροθεραπείας από το ενδοαυλικό laser. Είναι ότι το laser είναι χειρουργική επέμβαση ενώ η σκληροθεραπεία μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Με την σκληροθεραπεία γίνεται το κλείσιμο των τροφοδοτούμενων φλεβών κάτω από το δέρμα και έχει σαν αποτέλεσμα την θεραπεία του προβλήματος.

Εν συνεχεία εφαρμόζεται στον ασθενή μια ελαστική κάλτσα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Για τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των κιρσών συμβουλεύω πάντα τους ασθενείς μου.

  • Να φορούν την ελαστική κάλτσα.
  • Μετά την θεραπεία να βαδίζουν για τουλάχιστον 20 λεπτά
  • Να προσέχουν την διατροφή τους.
  • Να αθλούνται
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες τις οποίες του δίνω.
  • Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς είναι οτί κάθε χρόνο πρέπει να κάνουν τον ετήσιο έλεγχο και θεραπεία στις τυχόν επανεμφανιζόμενες φλέβες.

Μία ερώτηση που μου κάνουν οι ασθενείς μου εδώ και 32 χρόνια είναι:

– Γιατρέ μου αν θα κάνω κάθε χρόνο τη σκληροθεραπεία θα έχω κάποιο πρόβλημα με την υγεία μου; Επίσης εξαφανίζοντας όλες αυτές τις άρρωστες φλέβες πώς θα κυκλοφορεί το αίμα;

Η απάντησή μου είναι η εξής

Η πρόληψη, είναι πάντα καλύτερη και από την πιο πετυχημένη θεραπεία. Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω στους ασθενείς μου.

– Όσα χρόνια και όση ποσότητα φαρμάκου να χρησιμοποιηθεί δεν δημιουργείται καμία απολύτως παρενέργεια.

Θεραπεύοντας τις παθολογικές φλέβες, το αίμα γυρίζει από τις υπόλοιπες φυσιολογικές φλέβες. Συμπέρασμα, όσο περισσότερο θεραπεύουμε τις παθολογικές μας φλέβες τόσο προλαμβάνουμε την εξέλιξη της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Το μήνυμα που περνώ στους ασθενείς μου είναι να μην ξεχνούν τον ετήσιο επανέλεγχο και φυσικά το οικονομικό όφελος που έχουν κάνοντας συχνά θεραπεία. Έχω ασθενείς εδώ και 30 χρόνια οι οποίες ακολούθησαν τις οδηγίες μου και κάνοντας τον ετήσιο επανέλεγχο, αφενός μεν οι θεραπείες ήταν ελάχιστες και τα αποτελέσματα τόσο στα αισθητικά όσο και στα παθολογικά προβλήματα είναι θεαματικά.

Η σκληροθεραπεία είναι μία ασφαλής μέθοδος, ανώδυνη, έχει ελάχιστες ή μηδαμινές επιπλοκές στον ασθενή όπως και τα ποσοστά των ασθενών που μπορεί να εμφανίσουν υποτροπή στο σημείο της θεραπείας είναι σχεδόν μηδαμινά, κάποια οποιαδήποτε αλλεργία κατά την ένχυση του φαρμάκου είναι σχεδόν απειροελάχιστη.

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Ιατρικές Συμβουλές

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;

Αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανήκει στην κατηγορία των παθήσεων που εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο λόγος για τις ευρυαγγείες,

Ιατρικές Συμβουλές

Σκληροθεραπεία κιρσών

H σκληροθεραπεία είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κιρσών, των ευρυαγγειών και των αγγειακών δυσπλασιών. Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται εδώ και

Όροι χρήσης

Η πολιτική προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων

Σεβόμαστε το απόρρητο των προσωπικών σας δεδομένων για τα οποία έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους προκειμένου να αισθάνεστε ασφάλεια κάθε φορά που επισκέπτεστε τον Δικτυακό μας τόπο.

Τα προσωπικά σας δεδομένα αποθηκεύονται μόνο σε περίπτωση που εσείς αναφέρεστε σε αυτά π.χ. στα πλαίσια της υποβολής των στοιχείων σας στη φόρμα επικοινωνίας.

Tο σύνολο των πληροφοριών που σας αφορούν δεν διοχετεύεται σε τρίτους και χρησιμοποιείται μόνο από το προσωπικό της εταιρείας μας για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία μαζί σας και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου.

Στην περίπτωση « συνδέσμων » (links) προς άλλους δικτυακούς τόπους, ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για τους όρους διαχείρισης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων που αυτοί ακολουθούν.

Όταν συνδέεστε στις ιστοσελίδες μας, ο server μας αποθηκεύει ανώνυμες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τον παροχέα σας, την ιστοσελίδα από όπου μας επισκεφτήκατε, την ημερομηνία, την ώρα, τη διάρκεια, όπως και την πορεία σας μέσα στις σελίδες μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μεταβιβάσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα σε εθνικούς φορείς και υπηρεσίες στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του αναγκαστικού εθνικού δικαίου και την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στην διάθεση σας για οποιοδήποτε αίτημα σας σχετικά με τα προσωπικά σας δεδομένα.

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών σας δεδομένων διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Μπορείτε να ασκήσετε κατά περίπτωση, το δικαίωμα πρόσβασης, ζητώντας το μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@aggeia.com. Στην τελευταία περίπτωση, η Εταιρεία θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την ικανοποίηση τουαιτήματος σας εντός τριάντα (30) ημερών, ενημερώνοντας σας γραπτώς, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ( Ε.Ε. 679/2016).


Αποστολή newsletter

Για την αποστολή των newsletters, και για την προστασία των δεδομένων σας, εμπιστευόμαστε και συνεργαζόμαστε με την πλατφόρμα MAILCHIMP στο οποίο δίνουμε με τη συγκατάθεσή σας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για την αποστολή των newsletters σύμφωνα τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου του.
Πολιτική Cookies

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας. Το παρόν περιγράφει αναλυτικά τι είναι τα cookies και τη λειτουργία τους:

Η περιήγηση σας στην παρούσα ιστοσελίδα συνεπάγεται ότι παρέχετε την συναίνεσή σας στη χρήση cookies όπως περιγράφεται στην παρούσα Πολιτική Xρήσης Cookies.

Αν δεν συμφωνείτε με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα cookies, θα πρέπει να ρυθμίσετε ανάλογα τον περιηγητή σας (browser) ή να μην χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα.

Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.

1. Τι είναι τα cookies;

Τα cookies είναι μικρά αρχεία που αποθηκεύονται από τον περιηγητή σας στον υπολογιστή, στο tablet, το κινητό τηλέφωνο και γενικά στη συσκευή σας.

Κάθε cookie περιέχει πληροφορίες όπως συνήθως το όνομα του ιστότοπου από τον οποίο προέρχεται, τη «διάρκεια ζωής» του (δηλαδή πόσο καιρό θα παραμείνει στη συσκευή σας), και μια τιμή, που είναι συνήθως ένας αριθμός.

Ουσιαστικά, τα cookies επιτρέπουν στους ιστότοπους να αποθηκεύουν διάφορες ανώνυμες πληροφορίες όπως για παράδειγμα τις προτιμήσεις του επισκέπτη ή αν έχει επισκεφθεί ξανά τον ιστότοπο.

Στην παρούσα ιστοσελίδα, χρησιμοποιούνται cookies για ευκολότερη πλοήγηση των χρηστών στον ιστότοπο, για τον προσαρμόσουμε καλύτερα στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας και να βελτιώσουμε τη χρήση και τη λειτουργικότητά του. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα με ανοικτά σχόλια, ένα cookie βοηθά στη σύνδεσή του με τη φόρμα υποβολής σχολίων.

Επιπλέον, τα cookies χρησιμοποιούνται για σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στην δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δεν διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.

2. Πως χρησιμοποιούνται τα cookies στην παρουύσα ιστοσελίδα

Οταν επισκέπτεστε αυτή την ιστοσελίδα μπορεί να δημιουργηθούν τα παρακάτω είδη cookies.

Cookies για βελτίωση της αποδοσης του ιστότοπου
Cookies για ανώνυμες στατιστικές επισκεψιμότητας
Cookies για λειτουργίες του Google Analytics
Αλλα cookies από τρίτους (πχ κοινωνικά δίκτυα)

3. Απενεργοποίηση cookies στον Περιηγητή σας (browser)

Συνήθως, οι Περιηγητές Ιστοσελίδων (browsers) είναι ρυθμισμένοι ώστε να αποδέχονται όλα τα cookies. Αν το επιθυμείτε, είναι εφικτό να ρυθμίσετε τον δικό σας Περιηγητή να μην δέχεται cookies από έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, να ειδοποιείστε όταν αποθηκεύει cookies ή να μην δέχεται καθόλου cookies.

Ωστόσο, αν επιλέξετε να απενεργοποιήσετε τα cookies για την ιστοσελίδα μας, ενδέχεται να μην μπορούμε να σας παρέχουμε σωστά όλες τις λειτουργίες που προσφέρονται στον ιστότοπο μας. Για παράδειγμα, η υπηρεσία σχολιασμού δεν θα μπορεί να γνωρίζει αν έχετε συνδεθεί και επομένως ενδέχεται να μην μπορείτε να κάνετε σχόλια.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ρυθμίσεις cookies στους διάφορους περιηγητές, μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι οι παρακάτω σύνδεσμοι. Εναλλακτικά κάντε κλικ στην επιλογή “Βοήθεια” του περιηγητή σας ή ανατρέξτε στις πληροφορίες του συγκεκριμένου προγράμματος.

Internet Explorer
Google Chrome
Safari
Firefox
Opera

4. Χρήσιμοι σύνδεσμοι για τα cookies

Ρυθμίσεις διαφημίσεων Google: https://www.google.com/ads/preferences/?hl=el
Διαχείριση cookies διαφημιστικών εταιρειών για τις ΗΠΑ: http://www.aboutads.info/choices
Διαχείριση cookies διαφημιστικών εταιρειών για την ΕΕ: http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices
All About Cookies – http://www.aboutcookies.org

5. Αναθεώρηση Νομικής Δήλωσης

Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε οποιεσδήποτε αλλαγές και διορθώσεις στην παρούσα δήλωση. Παρακαλούμε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ελέγχετε τις παρούσες και νέες, επιπρόσθετες πληροφορίες.