Κιρσοί

Κοινοποιήστε το άρθρο μας!

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

 

 

 

 

Τι είναι οι κιρσοί;

Το φλεβικό σύστημα που βρίσκεται στην επιφάνεια των άκρων και αποτελείται από την μείζονα και ελάσσονα σαφηνή, έχει μικρή υποστηρικτική βοήθεια από το δέρμα.

Φυσιολογικά οι βαλβίδες των φλεβών χρησιμεύουν για την προστασία των φλεβών από την αυξημένη πίεση που προκαλείται από την όρθια θέση του ανθρώπινου σώματος.

Όταν οι βαλβίδες καταστραφούν ή απουσιάζουν τότε το αίμα ρέει προς τα κάτω. Αυτό προκαλεί την επιμήκυνση και την διαπλάτυνση των φλεβών, με αποτέλεσμα να φαίνονται εντονότερα κάτω από το δέρμα και να προεξέχουν. Έτσι οι φλέβες δημιουργούν οφιοειδή πορεία.

Η ποσότητα του αίματος που παλινδρομείται μέσα στην φλέβα μπορεί να φτάσει και το 30% του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί στο πόδι ανά λεπτό.

Στην Ελλάδα υποφέρουν απο κιρσούς το 35-40% των γυναικών, ένω περίπου 20-25% των ανδρών.

 

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τους κιρσούς;

Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης κιρσών είναι:

 • Γονιδιακή προδιάθεση
 • Φύλλο
 • Εγκυμοσύνη
 • Παχυσαρκία
 • Ορθοστασία
 • Ψηλά τακούνια
 • Kαθίστικη ζωή
 • Έκθεση στον ήλιο
 • Ηλίκια
 • Αντισύλληψη και ορμονικές θεραπείες
 • Εργασία
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ακινήσια
 • Πλατύποδια

Το ποσοστό εμφάνισης των κιρσών στους άνδρες και στις γυναίκες είναι σχεδόν το ίδιο. Έχουμε όμως μια αύξηση στο γυναικείο πληθυσμό λόγω εγκυμοσύνης.

Τι συμπτώματα προκαλεί η πάθηση των κιρσών;

Τα πιο συχνά συμπώματα της πάθησης των κιρσών είναι ο πόνος και η φαγούρα ιδιαίτερα μετά από ορθοστασία, οι κράμπες, το οίδημα, η αίσθηση βάρους καθώς και οι αλλοιώσεις στην φυσιολογική χροιά του δέρματος.

Ένα ποσοστό ασθενών με την πάθηση των κιρσών δεν έχουν συμπτώματα. Γι αυτό κι επισκέπτονται τον αγγειοχειρούργο όταν βρίσκονται σε προχωρημένη κατάσταση.

Παρόμοια συμπτώματα μπορούν να έχουν και άλλες παθήσεις, όπως οι ρευματοειδείς αρθρήτιδες, οι αρθραλγείες, οι νευραλγείες κτλ.

Μετά από μια κλινική εξέταση και με τη βοήθεια των υπερήχων μπορεί να γίνει διάγνωση αν τα συμπτώματα προέρχονται από φλεβική ανεπάρκεια.

 

Συμπτώματα κιρσών

 • Καύσος στα κάτω άκρα
 • Αίσθηση βάρους
 • Κνησμός
 • Πόνος
 • Κράμπες
 • Οίδημα

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των κιρσών;

Με την κλινική εξέταση και ανάλογα με την φύση και την έκταση του προβλήματος μπορούν να γίνουν διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις, γεγονός που εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται η πάθηση, έτσι ώστε να έχουμε και την ανάλογη εικόνα.

Στο αρχικό στάδιο μπορούμε να δούμε μερικές ευρυαγγείες ή κιρσούς. Με την πάροδο του χρόνου οι κιρσοί γίνονται πιο έντονοι.

Δημιουργείται υπέρχρωση ιδιαιτέρως στη περιοχή του αστραγάλου, σκληροδερμία και σε προχωρημένη φλεβική ανεπάρκεια έχουμε την δημιουργία άτονου έλκους.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να είναι:

Αιματηρές και αναίμακτες.

Αναίμακτες εξετάσεις

Αναίμακτες εξετάσεις είναι αυτές που γίνονται στο εξώτερικο του ανθρώπινου σώματος και δεν χρειάζονται τη χρησιμοποίηση βελόνων, καθετήρων ή σκιερών ουσίων.

Δε χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ και οι εξετάσεις είναι χωρίς πόνο ή παρενέργειες. Υπάρχει ένας αριθμός αναίμακτων εξετάσεων που μπορούν να γίνουν είτε στο νοσοκομείο είτε στο ιατρείο.

Οι υπέρηχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ακροαστούμε τις φλέβες ή για να καταγράψουμε τη ροή του αίματος διαμέσου ειδικής συσκευής μεγάλης ακρίβειας στην διάγνωση των φλεβικών παθήσεων.

Είναι μία εξέταση που γίνεται στο ιατρείο σχετικά σύντομα και μπορεί να γίνει από την πρώτη επίσκεψη ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος, ιδιαιτέρως στα σημεία τα οποία είναι δύσκολα να τα αντιμετωπίσουμε με μία μόνο κλινική εξέταση, για παράδειγμα αν υπάρχει ανεπάρκεια στην σαφηνομηριαία συμβολή, πρόβλημα στην μείζονα ή ελάσσονα σαφηνή και φυσικά στον έλεγχο του εν τω βάθει δικτύου.

 

 

Αίματηρες εξετάσεις

Η φλεβογραφία είναι μια ακτινογραφική εικόνα της φλέβας. Αποκτάται με την εγχύση σκιερής ουσίας (αδιαπέραστης στις ακτίνες Χ) μέσα στη φλέβα και στη συνέχεια τη λήψη μιας ακτινογραφίας. Η σκιερή ουσία ενχίεται στη φλέβα διαμέσου μιας βελόνας ή ενός λεπτού σωλήνα (καθετήρα) που τοποθετείται στη φλέβα.

Επί πολλά χρόνια, σε δευτερογενείς κιρσούς μετά από μια εν τω βάθει θρόμβωση διεξαγόταν φλεβογραφία δηλαδή, με την ένχυση σκιαστικού μέσα στην φλέβα γινόταν έλεγχος όλου του φλεβικού δικτύου, του εν τω βάθει και του επί πολλής δικτύου, όσο και των διατυτραινουσών.

Σε ειδικές περιπτώσεις η εν λόγω διαγνωστική εξέταση χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Σήμερα με την βοήθεια των υπερήχων (triplex) μπορούμε εύκολα, ανώδυνα και ακίνδυνα να κάνουμε τη διάγνωση.

Οπότε, μπορούμε να κάνουμε μια πλήρη διάγνωση του προβλήματος και να επιλέξουμε την πιο κατάλληλη θεραπεία.

 • Κλινική εξέταση
 • Φλεβογραφία
 • Υπέρηχος (triplex)

Ποιες είναι οι επιπλοκές των κιρσών;

Α. Απλές επιπλοκές

 • Οίδημα στα κάτω άκρα, το οποίο μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες, αλλά ως επί το πλείστον, δημιουργείται μετά από φλεβική ή λεμφατική ανεπάρκεια, δυσχρωμίες και δερματοσκλήρυνση.
 • Φαγούρα και Πόνος ιδιαίτερα μετά την ορθοστασία
 • Αλλόιωσεις στη φυσιολογική χροία του δέρματος

Β. Οι πιο σοβαρές είναι:

Η αιμορραγία της φλέβας

 

Η αιμορραγία της φλέβας μετά από τρώση του δέρματος, συνήθως γίνεται σε άτομα που έχουν κιρσούς για πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να υποστούν καμία θεραπεία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να σταματήσουν την αιμορραγία οι ασθενείς, θα πρέπει να σηκώσουν τα πόδια και μετά να τοποθετήσουν μία ελαστική επίδεση στο σημείο που αιμορραγεί.

Θρομβοφλεβίτιδα

Όταν πήξει το αίμα μέσα στην επί πολλής φλέβα, δημιουργείται η θρομβοφλεβίτιδα. Η πήξη αυτή του αίματος (θρόμβος) μπορεί να συμβεί αυτόματα ή μετά από τραυματισμό, ή πάνω σε προϋπάρχοντες κιρσούς. Η θρομβοφλεβίτιδα αυτή συνήθως αυτοπεριορίζεται και αντιδρά στην τοπική θεραπεία.

Τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν είναι ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο, θερμότητα. Ο ασθενής πρέπει άμεσα να δει αυτά τα συμπτώματα και να επισκεφθεί κάποιον αγγειοχειρούργο για θεραπεία.

Φλεβική Θρόμβωση

 

        Φλεβική Θρόμβωση

 

Όταν επεκταθεί η θρόμβωση από το επί πολλής δίκτυο στο εν τω βάθει, μπορεί να προκαλέσει τη μερική, ή την ολική απόφραξη της ροής του αίματος στο φλεβικό σύστημα.

Τα συμπτώματα είναι συχνά ακαθόριστα και μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες παθήσεις,

 • πόνος
 • πρήξιμο
 • ερυθρότητα

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ξεκολλήσει ένα κομμάτι θρόμβου (πήγμα αίματος) και να κατευθυνθεί στους πνεύμονες. Αυτό ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Η πιθανότητα της πνευμονικής εμβολής μειώνεται με την έγκαιρη αντιμετώπιση της φλεβικής θρόμβωσης.

 

Άτονο έλκος

 

Άτονο έλκος

 

Η παρουσία του άτονου έλκους σε μια γάμπα είναι συχνά ένδειξη της φλεβικής ανεπάρκειας.

Συνήθως τα άτομα αυτά έχουν πόνο και πληγή η οποία δεν κλείνει.

Αυτό οφείλεται τις περισσότερες φορές στην πολύχρονη φλεβική ανεπάρκεια.

Γι αυτό χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση του άτονου έλκους από τον αγγειοχειρούργο ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπείά στις φλέβες και να κλείσει η πληγή.

 

Κιρσοκήλη στους όρχεις (σπερματική φλέβα)

Κιρσοκήλη είναι μια διεύρυνση των φλεβών του όσχεου- χαλαρή σακούλα δέρματος που κρατά τους όρχεις.

Η κιρσοκήλη είναι παρόμοια με μια κιρσοειδή φλέβα που μπορεί να φουσκώσει στο πόδι.

Είναι μια κοινή αιτία της χαμηλής παραγωγής του αριθμού των σπερματοζωαρίων και της μειωμένης ποιότητας (κινητικότητας) του σπέρματος. Παρόλα αυτά δεν επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος όλες οι περιπτώσεις κιρσοκήλης. Η κιρσοκήλη μπορεί ακόμη να προκαλέσει συρρίκνωση των όρχεων λόγω διαταραχής της αιμάτωσής τους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις κιρσοκήλης αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολο να εντοπισθούν και εφόσον προκαλούν συμπτώματα, μπορεί να διορθωθούν χειρουργικά.

Με τον καιρό, η κιρσοκήλη μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει πιο αισθητή.

Θεραπεία για την κιρσοκήλη μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Ωστόσο, εάν η κιρσοκήλη προκαλεί πόνο, ατροφία των όρχεων ή υπογονιμότητα, μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε επέμβαση ή σκληρυντικό αφρο για την διόρθωσή της.

Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να καταστρέψει τις ανεπαρκείς φλέβες και να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος σε φυσιολογικές φλέβες.

Η αντιμετώπιση της κιρσοκήλης μπορεί να γίνει με την μέθοδο του αφρού (foam sclerotherapy) και έχει αριστά αποτελέσματα.

 

 

Κιρσοί οισοφάγου

Οι κιρσοί οισοφάγου είναι πρησμένα (διογκωμένα) αιμοφόρα αγγεία στον οισοφάγο, δηλαδή στον σωλήνα του πεπτικού συστήματος που συνδέει το στόμα με το στομάχι. Οι κιρσοί οισοφάγου παρατηρούνται συχνά σε ασθενείς με ηπατική νόσο που λέγεται κίρρωση ήπατος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι κιρσοί οισοφάγου δεν προκαλούν συμπτώματα. Όμως ενδέχεται να σπάσουν (ρήξη) προκαλώντας αιμορραγία.

Η αιμορραγία από κιρσούς οισοφάγου (κιρσορραγία) είναι η πιο επείγουσα κατάσταση της γαστρεντερολογίας και απαιτεί άμεση, επείγουσα μεταφορά σε νοσοκομείο ή εξειδικευμένο κέντρο.

Τα συμπτώματα αιμορραγίας από κιρσούς οισοφάγου περιλαμβάνουν:

 • Εμετό με αίμα που έχει χρώμα έντονο κόκκινο και/ή μαύρα πήγματα αίματος
 • Σκουρόχρωμα ή μαύρα κόπρανα
 • Ζάλη
 • Λιποθυμία

Θεραπεία: Επεμβατική χειρουργική θεραπεία ή μη επεμβατική με την έκχυση του σκληρυντικού αφρού στους κιρσούς του οισοφάγου.Η θεραπεία μπορεί να γίνει και κατά την διάρκεια της αιμορραγίας.

 

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι κιρσοί που σχηματίζονται μέσα στο έντερο ή γύρω από το άνοιγμα του πρωκτού.

Προκαλούνται από μεγάλη πίεση στις φλέβες που βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του ορθού που διογκώνονται και προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα.

Πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αιμορροΐδες. Πολλές φορές οι φλέβες αυτές διογκώνονται πάρα πολύ και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και αιμορραγίες.

Υπάρχουν δύο είδη αιμορροΐδων, οι εσωτερικές και οι εξωτερικές.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες δεν είναι εμφανείς γιατί βρίσκονται μέσα στο ορθό. Δεν είναι συνήθως επώδυνες όσο οι εξωτερικές και ο μόνος τρόπος να γίνουν αντιληπτές είναι η αιμορραγία.

Καμιά φορά όμως διογκώνονται με αποτέλεσμα να συμβεί πρόπτωση και να εμφανιστούν προς τα έξω, οπότε είναι δυνατόν να ψηλαφιστούν. Στις περισσότερες των περιπτώσεων επανέρχονται στη θέση τους μόνες τους.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι συνήθως επώδυνες γιατί βρίσκονται μέσα στον δακτύλιο. Συχνά συμβαίνει πρόπτωση και στις εξωτερικές αιμορροΐδες, όπου σχηματίζονται στο εσωτερικό τους θρόμβοι αίματος που μπορεί να αιμορραγήσουν.

Συνήθως το πρόβλημα των αιμορροΐδων δεν είναι σοβαρό αν και μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ επώδυνο.

Συμπτώματα

 • Πόνοι κατά τη διάρκεια των κενώσεων.
 • Διόγκωση ή εμφανή εξογκώματα στον πρωκτό.
 • Αίσθημα πίεσης ή φαγούρα στον πρωκτό.
 • Βλεννώδης έκκριση ή αιμορραγία από τον πρωκτό.

Θεραπεία

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, είναι η προσεγμένη διατροφή. Είναι αλήθεια όμως ότι οι αιμορροΐδες δεν θεραπεύονται εντελώς και το πρόβλημά τους επανέρχεται εκτός και αν η κατάσταση εξελιχθεί σε ανυπόφορη. Είναι μία πάθηση που ενδιαφέρει όλο τον πληθυσμό, καθώς τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους είχαν ένα επεισόδιο. Εκτός από την χειρουργική αντιμετώπιση τώρα χρησιμοποιείται και η μέθοδος του αφρού με άριστα αποτελέσματα.

Υδροκήλη

Υδροκήλη αποκαλείται η συλλογή υγρού μεταξύ του τοιχωματικού και του σπλαγχνικού πετάλου του ιδίως ελυτροειδούς χιτώνα του όρχεως.

Στα παιδιά, αυτή οφείλεται στην ατελή απόφραξη της ελυτροπεριτοναϊκής πτυχής, της διόδου δηλαδή, μέσω της οποίας ο όρχις κατεβαίνει από την κοιλιά στο όσχεο, στην φυσιολογική του θέση.

Υπάρχει, δηλαδή, επικοινωνία ανάμεσα στους χιτώνες του όρχεως και την κοιλιά και για τον λόγο αυτό, αυτή η πάθηση αποκαλείται επικοινωνούσα υδροκήλη.

Σπανίως, είναι δυνατόν η υδροκήλη να μην είναι επικοινωνούσα, όπως όταν εμφανίζεται μετά από τραύμα, συστροφή όρχεως, επιδιδυμίτιδα ή επέμβαση για κιρσοκήλη.

Η διάγνωση πραγματοποιείται από το ιστορικό, την φυσική εξέταση του παιδιού και τον έλεγχο του όσχεου με φωτεινή πηγή. Αν υπάρχει αμφιβολία καλό είναι να γίνεται υπερηχογράφημα.

Η θεραπεία της υδροκήλης μπορεί να είτε είναι χειρουργική, είτε με την έκχυση σκληρυντικού αφρού.

 

Αγγειακή δυσπλασία

Είναι η ανωμαλία στη διαμόρφωση ενός αγγείου. Οι αγγειακές δυσπλασίες εμφανίζονται συνήθως κατά τη γέννηση και αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η ρήξη της δυσπλασίας και η πρόκληση αιμορραγίας. Οι αγγειακές δυσπλασίες χωρίζονται σε:

 • Αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες (A.V.M. = arteriovenous malformations).
 • Σηραγγώδη αιμαγγειώματα (cavernomas).
 • Τριχοειδείς τηλαγγειεκτασίες.
 • Φλεβικά αγγειώματα.
 • Αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες (π.χ. μηνιγγική fistula, καρωτιδο-σηραγγώδης επικοινωνία).

Οι αγγειακές δυσπλασίες απαιτούν σωστή διάγνωση με τη χρήση TRIPLEX , MRA, CΤ φλεβογραφία, ενώ για τη θεραπεία απαιτείται σύνθετη αντιμετώπιση, όπως ο εμβολισμός (coling) και ο σκληρυντικός αφρός σε μερικές περιπτώσεις. Βέβαια, σε σοβαρές περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Περισσότερα Άρθρα

Ιατρικές Συμβουλές

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;

Αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανήκει στην κατηγορία των παθήσεων που εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο λόγος για τις ευρυαγγείες,

Ιατρικές Συμβουλές

Σκληροθεραπεία κιρσών

H σκληροθεραπεία είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κιρσών, των ευρυαγγειών και των αγγειακών δυσπλασιών. Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται εδώ και

Όροι χρήσης

Η πολιτική προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων

Σεβόμαστε το απόρρητο των προσωπικών σας δεδομένων για τα οποία έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους προκειμένου να αισθάνεστε ασφάλεια κάθε φορά που επισκέπτεστε τον Δικτυακό μας τόπο.

Τα προσωπικά σας δεδομένα αποθηκεύονται μόνο σε περίπτωση που εσείς αναφέρεστε σε αυτά π.χ. στα πλαίσια της υποβολής των στοιχείων σας στη φόρμα επικοινωνίας.

Tο σύνολο των πληροφοριών που σας αφορούν δεν διοχετεύεται σε τρίτους και χρησιμοποιείται μόνο από το προσωπικό της εταιρείας μας για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία μαζί σας και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου.

Στην περίπτωση « συνδέσμων » (links) προς άλλους δικτυακούς τόπους, ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για τους όρους διαχείρισης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων που αυτοί ακολουθούν.

Όταν συνδέεστε στις ιστοσελίδες μας, ο server μας αποθηκεύει ανώνυμες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τον παροχέα σας, την ιστοσελίδα από όπου μας επισκεφτήκατε, την ημερομηνία, την ώρα, τη διάρκεια, όπως και την πορεία σας μέσα στις σελίδες μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μεταβιβάσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα σε εθνικούς φορείς και υπηρεσίες στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του αναγκαστικού εθνικού δικαίου και την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στην διάθεση σας για οποιοδήποτε αίτημα σας σχετικά με τα προσωπικά σας δεδομένα.

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών σας δεδομένων διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Μπορείτε να ασκήσετε κατά περίπτωση, το δικαίωμα πρόσβασης, ζητώντας το μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@aggeia.com. Στην τελευταία περίπτωση, η Εταιρεία θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την ικανοποίηση τουαιτήματος σας εντός τριάντα (30) ημερών, ενημερώνοντας σας γραπτώς, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ( Ε.Ε. 679/2016).


Αποστολή newsletter

Για την αποστολή των newsletters, και για την προστασία των δεδομένων σας, εμπιστευόμαστε και συνεργαζόμαστε με την πλατφόρμα MAILCHIMP στο οποίο δίνουμε με τη συγκατάθεσή σας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για την αποστολή των newsletters σύμφωνα τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου του.
Πολιτική Cookies

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας. Το παρόν περιγράφει αναλυτικά τι είναι τα cookies και τη λειτουργία τους:

Η περιήγηση σας στην παρούσα ιστοσελίδα συνεπάγεται ότι παρέχετε την συναίνεσή σας στη χρήση cookies όπως περιγράφεται στην παρούσα Πολιτική Xρήσης Cookies.

Αν δεν συμφωνείτε με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα cookies, θα πρέπει να ρυθμίσετε ανάλογα τον περιηγητή σας (browser) ή να μην χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα.

Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.

1. Τι είναι τα cookies;

Τα cookies είναι μικρά αρχεία που αποθηκεύονται από τον περιηγητή σας στον υπολογιστή, στο tablet, το κινητό τηλέφωνο και γενικά στη συσκευή σας.

Κάθε cookie περιέχει πληροφορίες όπως συνήθως το όνομα του ιστότοπου από τον οποίο προέρχεται, τη «διάρκεια ζωής» του (δηλαδή πόσο καιρό θα παραμείνει στη συσκευή σας), και μια τιμή, που είναι συνήθως ένας αριθμός.

Ουσιαστικά, τα cookies επιτρέπουν στους ιστότοπους να αποθηκεύουν διάφορες ανώνυμες πληροφορίες όπως για παράδειγμα τις προτιμήσεις του επισκέπτη ή αν έχει επισκεφθεί ξανά τον ιστότοπο.

Στην παρούσα ιστοσελίδα, χρησιμοποιούνται cookies για ευκολότερη πλοήγηση των χρηστών στον ιστότοπο, για τον προσαρμόσουμε καλύτερα στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας και να βελτιώσουμε τη χρήση και τη λειτουργικότητά του. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα με ανοικτά σχόλια, ένα cookie βοηθά στη σύνδεσή του με τη φόρμα υποβολής σχολίων.

Επιπλέον, τα cookies χρησιμοποιούνται για σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στην δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δεν διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.

2. Πως χρησιμοποιούνται τα cookies στην παρουύσα ιστοσελίδα

Οταν επισκέπτεστε αυτή την ιστοσελίδα μπορεί να δημιουργηθούν τα παρακάτω είδη cookies.

Cookies για βελτίωση της αποδοσης του ιστότοπου
Cookies για ανώνυμες στατιστικές επισκεψιμότητας
Cookies για λειτουργίες του Google Analytics
Αλλα cookies από τρίτους (πχ κοινωνικά δίκτυα)

3. Απενεργοποίηση cookies στον Περιηγητή σας (browser)

Συνήθως, οι Περιηγητές Ιστοσελίδων (browsers) είναι ρυθμισμένοι ώστε να αποδέχονται όλα τα cookies. Αν το επιθυμείτε, είναι εφικτό να ρυθμίσετε τον δικό σας Περιηγητή να μην δέχεται cookies από έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, να ειδοποιείστε όταν αποθηκεύει cookies ή να μην δέχεται καθόλου cookies.

Ωστόσο, αν επιλέξετε να απενεργοποιήσετε τα cookies για την ιστοσελίδα μας, ενδέχεται να μην μπορούμε να σας παρέχουμε σωστά όλες τις λειτουργίες που προσφέρονται στον ιστότοπο μας. Για παράδειγμα, η υπηρεσία σχολιασμού δεν θα μπορεί να γνωρίζει αν έχετε συνδεθεί και επομένως ενδέχεται να μην μπορείτε να κάνετε σχόλια.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ρυθμίσεις cookies στους διάφορους περιηγητές, μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι οι παρακάτω σύνδεσμοι. Εναλλακτικά κάντε κλικ στην επιλογή “Βοήθεια” του περιηγητή σας ή ανατρέξτε στις πληροφορίες του συγκεκριμένου προγράμματος.

Internet Explorer
Google Chrome
Safari
Firefox
Opera

4. Χρήσιμοι σύνδεσμοι για τα cookies

Ρυθμίσεις διαφημίσεων Google: https://www.google.com/ads/preferences/?hl=el
Διαχείριση cookies διαφημιστικών εταιρειών για τις ΗΠΑ: http://www.aboutads.info/choices
Διαχείριση cookies διαφημιστικών εταιρειών για την ΕΕ: http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices
All About Cookies – http://www.aboutcookies.org

5. Αναθεώρηση Νομικής Δήλωσης

Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε οποιεσδήποτε αλλαγές και διορθώσεις στην παρούσα δήλωση. Παρακαλούμε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ελέγχετε τις παρούσες και νέες, επιπρόσθετες πληροφορίες.