Ευρυαγγείες

Κοινοποιήστε το άρθρο μας!

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ευρυαγγείες είναι παθολογικά διατεταμένα αγγεία του δερμάτος και σε αντιθέση με τους κιρσούς είναι μικρής διαμέτρου και βρίσκονται στο δέρμα επιφανειακά μεταξύ δέρματος και υποδορίου.

Η διάμετρος τους είναι από 0.1-1μμ και συνήθως είναι φλεβικές ή αρτηριακές.

Μπορεί κανείς να διακρίνει και μεγαλύτερης διαμέτρου φλέβες, τις λεγόμενες δικτυωτές φλέβες, οι οποίες βρίσκονται πιο βαθιά, κάτω από το δέρμα, καταλήγουν στις ευρυαγγείες και τις διοχετεύουν με αίμα.

Οι ευρυαγγείες είναι ουσιαστικά παθολογικά αγγεία, τα οποία έχουν υποστεί βλάβη.

Αυτό σημαίνει ότι στις ευρυαγγείες το αίμα ρέει σε κατεύθυνση αντίθετη από τη φυσιολογική και σε μεγαλύτερο όγκο και έχει σαν αποτέλεσμα τη διάτασή τους.

Η παρουσία ευρυαγγειών στο πόδι είναι ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου βαθμού – η κυκλοφορία του φλεβικού αίματος στο πόδι είναι διαταραγμένη, έστω και σε μικρό βαθμό.

Οι ευρυαγγείες μπορεί να συνδυάζονται με την παρουσία κιρσών στο πόδι.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ανάπτυξης ιδιαίτερα έντονων ευρυαγγειών γύρω από τον αστράγαλο, η οποία οφείλεται στην παρουσία κιρσών και φλεβικής υπέρτασης, που εκτός από την αντιαισθητική όψη που δίνει στο πόδι, είναι ένδειξη σημαντικής διαταραχής στην κυκλοφορία του αίματος.

Είναι ένα πρόβλημα κυρίως αισθητικό άλλα και παθολογικό. Εμφανίζεται συνηθέστερα στο γυναικείο φύλο. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών του δυτικού κόσμου και της Ευρώπης (περισσότερο απο το μισό του πληθυσμό των γυναικών των Ευρωπαίων και Αμερικανών) εμφανίζουν ευρυαγγείες.

 

Οι ευρυαγγειές ειναί αισθητικό ή παθολογίκο πρόβλημα;

Περισσότερο ενοχλεί τους ασθενείς το αισθητικό μέρος για αυτό και πολλές φορές παρασύρονται και πηγαίνουν σε διάφορα κέντρα ομορφιάς για να εξαφανίσουν τις ευρυαγγείες με αποτελέσματα δυσάρεστα, γιατί όπως είπαμε στην αρχή είναι αγγειολογικό πρόβλημα και πρέπει να απευθύνονται σε εξειδικευμένους γιατρούς, αγγειολόγους- αγγειοχειρουργούς.

 

Ποιά είναι τα είδη των ευρυαγγειών;

 • Ελεικοειδείς
 • Απλές
 • Δενδροειδείς

Συνήθως βρίσκονται στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα, έχουνε κλινική εμφάνιση με κόκκινο ή μπλέ χρώμα.

Έχουμε δύο ειδών ευρυαγγείες, τις μπλέ και τις κόκκινες.

Μπλέ ευρυαγγείες όταν έχουμε φλεβική στάση (κιρσοί) και κόκκινες ευρυαγγείες όταν έχουμε αρτηριακή συμμετοχή.

Για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή στη θεραπεία των ευρυαγγειών, σε ποιούς εμπιστευόμαστε να μας θεραπεύσουν τα πόδια και ιδιαιτέρως τις κόκκινες ευρυαγγείες.

Μία μη σωστή θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει νέκρωση στο δέρμα.

Διάφοροι τύποι ευρυαγγειών

 

 

 

 

 

Ευρυαγγείες προσώπου

Οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο αποτελούν πολύ συχνό προβλήμα. Εμφανίζονται σαν μικρά επιφανειακά αγγεία, κόκκινου, μωβ ή μπλέ χρώματος και μπορεί να παρουσιάζονται ως γραμμοειδείς, αστεροειδείς ή διάχυτες καλύπτοντας μεγαλύτερες περιοχές. Οι λόγοι που εμφανίζονται ευρυαγγείες στο πρόσωπο είναι διαφορετικοί από τους λόγους που εμφανίζονται ευρυαγγείες στα πόδια.

Η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας από αυτούς ιδιαίτερα σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Η UV ακτινοβολία του ηλίου προκαλεί διάσπαση του κολλαγόνου, που αποτελεί το βασικό συστατικό των τοιχωμάτων των αγγείων, οδηγώντας σε λέπτυνση αυτών και εξάπλωση τους με αποτέλεσμα την εμφάνιση ευρυαγγείων στο πρόσωπο.

Μια άλλη συνήθης αιτία εμφάνισης ευρυαγγειών στο πρόσωπο είναι η ροδόχρους νόσος, μια δερματική νόσος αγνώστου αιτιολογίας κατά την οποία μπορεί να εμφανιστούν επίσης ερυθρότητα, φλεγμονή, ακμή και λιπαρότητα σε περιοχές του προσώπου.

Έχει διάφορα εξελικτικά στάδια και σε ένα από αυτά εμφανίζονται αγγειακές βλάβες γύρω από τη μύτη και στις παρειές.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, τη φυσική διαδικασία της γήρανσης, τη χρήση στεροειδών, τα αντισυλληπτικά, την εγκυμοσύνη και κάποιες συστηματικές νόσους.

Άλλη μια συχνή αιτία εμφάνισης ευρυαγγειών στο πρόσωπο κυρίως στις γυνάικες, είναι η αποτρίχωση με κερί ή τσιμπιδάκι, οπου δημιουργούν τραυματισμό των ιστών και των αγγείων υποδερμικά.

Συνήθως οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο είναι ασυμπτωματικές, μπορούν όμως να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση του ατόμου εαν μείνουν χωρίς θεραπεία με την πάροδο του χρόνου.

Σπανιότερα οι ευρυαγγείες προσώπου μπορεί να συνδυάζονται με κνησμό ή αίσθημα τσιμπημάτων ή καύσου.

Οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο εμφανίζονται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και αποτελούν έντονο αισθητικό πρόβλημα για το οποίο αναζητούν λύση. Η θεραπεία των ευρυαγγειών στο πρόσωπο γίνεται με σκληροθεραπέια σε συνδυασμό με λέιζερ.

 

Ευρυαγγείες Προσώπου

 

 

Ευρυαγγείες

 

Τι συμπτώματα προκαλεί η πάθηση των ευρυαγγειών;

Τα συμπτώματα των ευρυαγγειών είναι:

 • Αίσθημα καύσου
 • Πόνος
 • Κνησμός
 • Βάρος
 • Οίδημα
 • Κράμπες

Η κύρια αιτία είναι η αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, οι οποίες δημιουργούν φλεβόσταση και διάταση φλεβών.

Τα συμπτώματα αυξάνονται όταν το άτομο βρίσκεται σε όρθια θέση, κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν την εμμηνόρροια.

Οι αιτίες που δημιουργούν τις ευρυαγγείες είναι:

 • Φλεβική ανεπάρκεια.
 • Ορμονικοί παράγοντες (εγκυμοσύνη, αντισυλληπτικά και κορτιζόνη).
 • Φυσικοί παράγοντες (έκθεση στον ήλιο, τραύματα)

Φλεβική ανεπάρκεια: είναι η φλεβική στάση, συνέπεια των πρωτοπαθών ή δευτεροπαθών κιρσών που μπορεί να μας δημιουργήσει ευρυαγγείες.

Ορμονικοί παράγοντες: κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δημιουργούνται ευρυαγγείες συνήθως τον 5ο – 6ο μήνα κυήσεως, οι οποίες εξαφανίζονται μετά την κύηση.

Επίσης, η ανάπτυξη των ευρυαγγειών μπορεί να εμφανιστεί μετά από τη χορήγηση κορτικοστεροειδών.

Φυσικοί παράγοντες: η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (υπεριώδη ακτινοβολία) μπορεί να προκαλέσει ευρυαγγείες στο πρόσωπο και στο σώμα.

Άλλοι παράγοντες είναι η συχνή χρήση του ζεστού νερού, η χρήση σάουνας, μασάζ, οι υπεραιμικές κρέμες και το χαλάουα.

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές των χρόνιων ευρυαγγειών;

 

Αιμορραγία

 

 

 • Δερματίτιδα

 

 • Δυσχρωμίες

 

 • Μικροθρομβώσεις

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των ευρυαγγειών;

Γίνεται με προσεγμένη κλινική εξέταση και με τις ακολούθες μεθόδους.

Η χρήση ειδικού φωτισμού (διαφανόσκοπιο) επιτρέπει την χαρτογράφηση των δικτυωτών φλεβών που τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες με αίμα. Επίσης, η χρήση πολωμένου φωτός επιτρέπει την ακριβή εκτίμηση της έκτασης των ευρυαγγειών.

Η διάγνωση των ευρυαγγειών ολοκληρώνεται με τη διενέργεια έχρωμου (Triplex).

Είναι μια εξέταση ανώδυνη και ακίνδυνη που γίνεται στο ιατρείο κατά την πρώτη επίσκεψη.

Είναι απαραίτητη γιατί επιτρέπει την εκτίμηση της λειτουργίας του φλεβικού συστήματος του ποδιού με μεγάλη ακρίβεια και καθορίζει την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

 

Θεραπεία των ευρυαγγειών

Η θεραπεία των ευρυαγγειών γίνεται με την χρήση του σκληρυντικού αφρού (microfoamsclerotherapy), σκληρυντικές ενέσεις,laser και θερμοπηξία

Η θεραπεία των ευρυαγγειών γίνεται στο ιατρείο και σύμφωνα με το μέγεθος τους απαιτούνται και οι ανάλογες συνεδρίες.

Μετά την θεραπεία ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηρίοτητές του.

Μετά από την θεραπεία μπορεί να υπάρχουν εκχυμώσεις στο δέρμα (μελανιές) ή περιοχές με ήπιο ερεθισμό, οι οποίες εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό δίαστημα.

 

Photos Before & After

 

Περισσότερα Άρθρα

Ιατρικές Συμβουλές

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;

Αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανήκει στην κατηγορία των παθήσεων που εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο λόγος για τις ευρυαγγείες,

Ιατρικές Συμβουλές

Σκληροθεραπεία κιρσών

H σκληροθεραπεία είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κιρσών, των ευρυαγγειών και των αγγειακών δυσπλασιών. Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται εδώ και

Όροι χρήσης

Η πολιτική προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων

Σεβόμαστε το απόρρητο των προσωπικών σας δεδομένων για τα οποία έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους προκειμένου να αισθάνεστε ασφάλεια κάθε φορά που επισκέπτεστε τον Δικτυακό μας τόπο.

Τα προσωπικά σας δεδομένα αποθηκεύονται μόνο σε περίπτωση που εσείς αναφέρεστε σε αυτά π.χ. στα πλαίσια της υποβολής των στοιχείων σας στη φόρμα επικοινωνίας.

Tο σύνολο των πληροφοριών που σας αφορούν δεν διοχετεύεται σε τρίτους και χρησιμοποιείται μόνο από το προσωπικό της εταιρείας μας για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία μαζί σας και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου.

Στην περίπτωση « συνδέσμων » (links) προς άλλους δικτυακούς τόπους, ο Δικτυακός μας τόπος δεν ευθύνεται για τους όρους διαχείρισης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων που αυτοί ακολουθούν.

Όταν συνδέεστε στις ιστοσελίδες μας, ο server μας αποθηκεύει ανώνυμες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τον παροχέα σας, την ιστοσελίδα από όπου μας επισκεφτήκατε, την ημερομηνία, την ώρα, τη διάρκεια, όπως και την πορεία σας μέσα στις σελίδες μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μεταβιβάσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα σε εθνικούς φορείς και υπηρεσίες στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του αναγκαστικού εθνικού δικαίου και την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στην διάθεση σας για οποιοδήποτε αίτημα σας σχετικά με τα προσωπικά σας δεδομένα.

Η διαχείριση και προστασία των προσωπικών σας δεδομένων διέπεται από τους όρους της παρούσας και τις σχετικές διατάξεις τόσο του Ελληνικού Δικαίου ( Ν. 2472 / 1997, Π.δ. 207 / 1998. Π.δ. 79 / 2000 και αρ. 8 Ν. 2819 / 2000 ), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαίου ( Οδ. 95/46/ΕΚ και Οδ. 97/66/ΕΚ ).

Μπορείτε να ασκήσετε κατά περίπτωση, το δικαίωμα πρόσβασης, ζητώντας το μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@aggeia.com. Στην τελευταία περίπτωση, η Εταιρεία θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την ικανοποίηση τουαιτήματος σας εντός τριάντα (30) ημερών, ενημερώνοντας σας γραπτώς, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ( Ε.Ε. 679/2016).


Αποστολή newsletter

Για την αποστολή των newsletters, και για την προστασία των δεδομένων σας, εμπιστευόμαστε και συνεργαζόμαστε με την πλατφόρμα MAILCHIMP στο οποίο δίνουμε με τη συγκατάθεσή σας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για την αποστολή των newsletters σύμφωνα τους Όρους και την Πολιτική Απορρήτου του.
Πολιτική Cookies

Ο ιστότοπος αυτός, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας. Το παρόν περιγράφει αναλυτικά τι είναι τα cookies και τη λειτουργία τους:

Η περιήγηση σας στην παρούσα ιστοσελίδα συνεπάγεται ότι παρέχετε την συναίνεσή σας στη χρήση cookies όπως περιγράφεται στην παρούσα Πολιτική Xρήσης Cookies.

Αν δεν συμφωνείτε με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα cookies, θα πρέπει να ρυθμίσετε ανάλογα τον περιηγητή σας (browser) ή να μην χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα.

Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.

1. Τι είναι τα cookies;

Τα cookies είναι μικρά αρχεία που αποθηκεύονται από τον περιηγητή σας στον υπολογιστή, στο tablet, το κινητό τηλέφωνο και γενικά στη συσκευή σας.

Κάθε cookie περιέχει πληροφορίες όπως συνήθως το όνομα του ιστότοπου από τον οποίο προέρχεται, τη «διάρκεια ζωής» του (δηλαδή πόσο καιρό θα παραμείνει στη συσκευή σας), και μια τιμή, που είναι συνήθως ένας αριθμός.

Ουσιαστικά, τα cookies επιτρέπουν στους ιστότοπους να αποθηκεύουν διάφορες ανώνυμες πληροφορίες όπως για παράδειγμα τις προτιμήσεις του επισκέπτη ή αν έχει επισκεφθεί ξανά τον ιστότοπο.

Στην παρούσα ιστοσελίδα, χρησιμοποιούνται cookies για ευκολότερη πλοήγηση των χρηστών στον ιστότοπο, για τον προσαρμόσουμε καλύτερα στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας και να βελτιώσουμε τη χρήση και τη λειτουργικότητά του. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα με ανοικτά σχόλια, ένα cookie βοηθά στη σύνδεσή του με τη φόρμα υποβολής σχολίων.

Επιπλέον, τα cookies χρησιμοποιούνται για σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στην δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δεν διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.

2. Πως χρησιμοποιούνται τα cookies στην παρουύσα ιστοσελίδα

Οταν επισκέπτεστε αυτή την ιστοσελίδα μπορεί να δημιουργηθούν τα παρακάτω είδη cookies.

Cookies για βελτίωση της αποδοσης του ιστότοπου
Cookies για ανώνυμες στατιστικές επισκεψιμότητας
Cookies για λειτουργίες του Google Analytics
Αλλα cookies από τρίτους (πχ κοινωνικά δίκτυα)

3. Απενεργοποίηση cookies στον Περιηγητή σας (browser)

Συνήθως, οι Περιηγητές Ιστοσελίδων (browsers) είναι ρυθμισμένοι ώστε να αποδέχονται όλα τα cookies. Αν το επιθυμείτε, είναι εφικτό να ρυθμίσετε τον δικό σας Περιηγητή να μην δέχεται cookies από έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, να ειδοποιείστε όταν αποθηκεύει cookies ή να μην δέχεται καθόλου cookies.

Ωστόσο, αν επιλέξετε να απενεργοποιήσετε τα cookies για την ιστοσελίδα μας, ενδέχεται να μην μπορούμε να σας παρέχουμε σωστά όλες τις λειτουργίες που προσφέρονται στον ιστότοπο μας. Για παράδειγμα, η υπηρεσία σχολιασμού δεν θα μπορεί να γνωρίζει αν έχετε συνδεθεί και επομένως ενδέχεται να μην μπορείτε να κάνετε σχόλια.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ρυθμίσεις cookies στους διάφορους περιηγητές, μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι οι παρακάτω σύνδεσμοι. Εναλλακτικά κάντε κλικ στην επιλογή “Βοήθεια” του περιηγητή σας ή ανατρέξτε στις πληροφορίες του συγκεκριμένου προγράμματος.

Internet Explorer
Google Chrome
Safari
Firefox
Opera

4. Χρήσιμοι σύνδεσμοι για τα cookies

Ρυθμίσεις διαφημίσεων Google: https://www.google.com/ads/preferences/?hl=el
Διαχείριση cookies διαφημιστικών εταιρειών για τις ΗΠΑ: http://www.aboutads.info/choices
Διαχείριση cookies διαφημιστικών εταιρειών για την ΕΕ: http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices
All About Cookies – http://www.aboutcookies.org

5. Αναθεώρηση Νομικής Δήλωσης

Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε οποιεσδήποτε αλλαγές και διορθώσεις στην παρούσα δήλωση. Παρακαλούμε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ελέγχετε τις παρούσες και νέες, επιπρόσθετες πληροφορίες.