logo

Πότε και γιατί πρέπει να γίνεται αφαίρεση των σπίλων;

Κοινοποιήστε το άρθρο μας!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπασταύρου, πλαστικός χειρουργός

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο ήλιος συμβάλει με πολλούς τρόπους θετικά στη ζωή μας, αφού βοηθά καταρχάς στην ψυχική μας ανάταση και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούμε με καλύτερη διάθεση. Ακόμα, σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου απ’ τον οργανισμό, ενώ έχει διαπιστωθεί πως δερματικές παθήσεις όπως είναι η ψωρίαση και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα περνούν σε ύφεση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που εκτιθέμεθα περισσότερο στον ήλιο και τη ζέστη.

Ωστόσο, η παραμονή μας στον ήλιο κατά τις πολύ επικίνδυνες ώρες 11.00-16.00 μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες, που εντελώς αδικαιολόγητα εφησυχαζόμαστε ότι μπορεί να βρίσκουν τους άλλους, αλλά ποτέ εμάς! Αναφέρομαι ασφαλώς στον καρκίνο του δέρματος, γνωστό και ως μελάνωμα. Πρόκειται για έναν από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου μιας και μέσω του λεμφικού και αγγειακού συστήματος εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραίος. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η έγκαιρη διάγνωση του οδηγεί εγγυημένα σε απόλυτα επιτυχημένη θεραπεία.

Ας αναλύσουμε όμως το πώς συνδέεται με τους δερματικούς σπίλους και την ηλιοέκθεση. Οι σπίλοι -ή αλλιώς ελιές- είναι μάζες συσσσωρευμένων μελανοκυττάρων. Πρόκειται για κύτταρα που ονομάστηκαν έτσι από την μελανίνη, ουσία που παράγουν όταν δέχονται υπεριώδη ακτινοβολία UV και ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν την επιδερμίδα από τα εγκαύματα (UVB Burning ακτινοβολία).

Ωστόσο, η έντονη ηλιοέκθεση μακροπρόθεσμα και αθροιστικά μπορεί να αλλοιώσει το κυτταρικό DNA, δημιουργώντας πληθώρα ελευθέρων ριζών και γηρασμένη όψη στην επιδερμίδα (UVA Aging ακτινοβολία). Θεωρείται δεδομένο ότι οι σπίλοι με τον ήλιο πληθαίνουν και σε κάποιες περιπτώσεις, που ωστόσο δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, τα μελανοκύτταρα αυτά μπορούν να υποστούν μεταλλάξεις και να μετατραπούν σε καρκινικά.

Συνεπώς, σε μια μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα συνίσταται χρήση υψηλού δείκτη αντιηλιακής προστασίας 50 και 50+, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Ανάμεσα στα επαγγελματικής χρήσης brands θα βρείτε δροσερές υφές, με χρώμα ή χωρίς, ώστε να μην επιβαρύνεται το λιπαρό/ακνεϊκό δέρμα, καθώς και spray για το σώμα ικανά να μας προστατεύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά την έντονη εφίδρωση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους συνίσταται ο τακτικός έλεγχος των σπίλων σε ολόκληρο το σώμα και η προληπτική αφαίρεση τους. Ιδιαίτερα όσων βρίσκονται στο πρόσωπο ή άλλα σημεία που βλέπει συχνά ο ήλιος. Η διαδικασία, όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, γίνεται ανώδυνα μέσα σε λίγα λεπτά στο ιατρείο χωρίς να αφήνει κανένα απολύτως σημάδι πίσω της. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για λοιπά καλοήθη ογκίδια στο δέρμα όπως είναι τα θηλώματα που εμφανίζονται συνηθέστερα στο λαιμό, τα ξανθελάσματα περιοφθαλμικά και τα αιμαγγειώματα σε όλο το σώμα.

“Δεν υπάρχει πιο όμορφη βόλτα από αυτή κάτω από τον ήλιο κοντά στη θάλασσα ή σε μια όμορφη παραλία. Μην αφήνετε την αμέλεια να μετατρέψει αυτήν την εικόνα σε ζοφερή ανάμνηση ενός δερματικού παθήματος.”

Το ιατρείο μας, Αγίας Σοφίας 9 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρέχει δωρεάν διάγνωση σπίλων κάθε Δευτέρα και Τρίτη κατόπιν ραντεβού.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ιατρείου
Για πληροφορίες και ραντεβού Αθήνα και Θεσσαλονίκη καλέστε: 2310236503.

Κλείστε Ραντεβού

Περισσότερα Άρθρα

Μικροί Κιρσοί – Πρώιμο Στάδιο Κιρσών

  Κιρσοί ονομάζονται οι φουσκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα, οι οποίες διογκώνονται από το αίμα που λιμνάζει σε αυτές. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται όταν

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;
Ιατρικές Συμβουλές

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;  Αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανήκει στην κατηγορία των παθήσεων που εξελίσσονται με ταχύτατους