Το λεμφοίδημα είναι ένας όρος που περιγράφει κάθε οίδημα (πρήξιμο) που συμβαίνει στα άνω ή κάτω άκρα του ανθρώπινου σώματος, το οποίο οφείλεται σε δυσλειτουργία – βλάβη των λεμφαγγείων.
Λεμφαγγείο λέγεται το αγγείο που μεταφέρει τη λέμφο, ένα μεσοκυττάριο υγρό που βρίσκεται στο λεμφικό σύστημα και συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού, αφού καθαρίζει τους ιστούς από τους παθογόνους οργανισμούς. Αυτό στη συνέχεια φιλτράρεται μέσα από τους λεμφαδένες και έπειτα ενώνεται με την φλεβική κυκλοφορία στην πορεία προς την καρδιά.
Ποια είναι η αιτία του λεμφοιδήματος
Η πιο συχνή αιτία είναι η γέννηση του ατόμου χωρίς αρκετά λεμφαγγεία, όπου κάνουμε λόγο πρωτοπαθές λεμφοίδημα. Το δευτεροπαθές λεμφοίδημα προκαλείται από τραυματισμό, ουλή ή εκτομή στους λεμφαδένες (πχ. μετά από αφαίρεση λεμφαδένων στα άνω και κάτω άκρα στους καρκινοπαθείς). Αυτό συμβαίνει λόγω της μειωμένης ικανότητας μεταφοράς του λεμφικού φορτίου από το λεμφικό σύστημα. Το οίδημα αυτό μπορεί να υποχωρήσει ή να μεταβληθεί σε χρόνιο λεμφοίδημα.
Οι γυναίκες προσβάλλονται τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες, και το αριστερό κάτω μέλος συχνότερα από το δεξί, ενώ τα άνω μέλη σπανίως. Αν τα λεμφαγγεία είναι πολύ λίγα, το πρήξιμο μπορεί να αρχίσει στην εφηβεία ή και νωρίτερα.
Συμπτώματα
Αρχικά εμφανίζεται ένα βάρος κυρίως στο ανώτερο τμήμα του άκρου, μούδιασμα και ελαφρύς πόνος. Στη συνέχεια εμφανίζεται ελαφρύ οίδημα που υποχωρεί όταν το άκρο τοποθετηθεί σε ανάρροπη θέση. Προοδευτικά το οίδημα οργανώνεται, ενώ πρωτεΐνη και νερό συσσωρεύονται στους ιστούς.
Η κλινική βαρύτητα του λεμφοιδήματος του κάτω άκρου, από ήπιο έως σοβαρό, διακρίνεται στα εξής:
- Στάδιο 1: είναι το λανθάνον, χωρίς κλινικές εκδηλώσεις.
- Στάδιο 2: είναι ήπιο με υποχώρηση έπειτα από κατάκλιση.
- Στάδιο 3: είναι μόνιμο με ίνωση.
- Στάδιο 4: μπορεί να καταλήξει σε ελεφαντίαση.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία συνίσταται κατ’ αρχάς στη συντηρητική θεραπεία και στην επεμβατική. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει αποιδηματική γυμναστική, παροχέτευση της λέμφου με χειρομασάζ και υδρομασάζ, καθώς και τη χρήση μηχανικών μεθόδων, όπως συμπιεστικών αεροθαλάμων, ελαστικής περιδέσεως και κάλτσας. Συστήνεται επίσης φαρμακευτική θεραπεία, η οποία έχει προληπτικό χαρακτήρα και αποδίδει σε ήπιες περιπτώσεις λεμφοιδήματος.
Οι επεμβατικές μεθόδοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα όταν η συντηρητική αγωγή δεν αποδώσει οφέλη πάνω από 30% – 40% και το λεμφοίδημα βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια με κίνδυνο επιπλοκών και καρκινωματώδους εξαλλαγής.
Η σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος είναι η ενδερμολογία. Πρόκειται για μία μέθοδος μασάζ με μηχανική υποστήριξη κατά την οποία, μέσω κυλίνδρων, ασκείται θετική πίεση σε ένα τμήμα δέρματος και υποδόριου ιστού, το οποίο με αρνητική πίεση αναρροφάται και ανασηκώνεται ώστε να περάσει από το σύστημα των κυλίνδρων. Είναι μία αποτελεσματική μέθοδος που ελαττώνει το λεμφοίδημα στα κάτω άκρα κατά 90%.
Τηλέφωνα επικοινωνίας
Για πληροφορίες και ραντεβού Αθήνα και Θεσσαλονίκη καλέστε: 2310236503.