logo

Αρτηριοσκλήρυνση ή Αθηρωμάτωση

flow of red blood cells into the blood vessel, 3D illustration

Κοινοποιήστε το άρθρο μας!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τι είναι η αρτηριοσκληρύνση

“το σύνολο των μεταβολών του ενδοθηλίου των αρτηριών, που περιλαμβάνει την τοπική συγκέντρωση λιποειδών, βλεννοπολυσακχαριτών, αίματος και προϊόντων του ινώδους ιστού και ασβεστίου, με συνύπαρξη αλλοιώσεων στο μέσο χιτώνα”

 

Πως δημιουργούνται τα αθηρώματα

Οι εναποθέσεις αυτές είναι σαν το (πουρί) των σωλήνων του νερού ή της αποχέτευσης και ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν στένωση ή απόφραξη της αρτηρίας, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση ροής του αίματος.

Τα αθηρώματα δημιουργούνται από εναποθέσεις λιπιδικών στοιχείων. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη αρτηριοσκλήρωσης ταξινομούνται σε μείζονες και ελάσσονες.

Ποιοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν στην δημιουργία της αρτηριοσκλήρυνσης;

Μείζονες παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία, ο σαχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα.
Ελάσσονες παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η παχυσαρκία, η υπερτριγλυκεριδαιμία, η καθιστική ζώη, το άγχος και η γενετική προδιάθεση.

Οι κύριoι παράγοντες αρτηριοσκλήρυνσης

  • Άγχος
  • Κάπνισμα
  • Υπέρταση
  • Γενετική προδιάθεση
  • Σαχαρώδης διαβήτης
  • Υπερχοληστεριναιμία

Ποια ειναί τα συμπτώματα της αθηρωμάτωσης

Τα συμπτώματα από τη στένωση ή την απόφραξη των αρτηριών εξαρτώνται απο:

Την ποσότητα του αίματος που περνά μέσα από τις αρτηρίες
Την ποσότητα του αίματος της παράπλευρης κυκλοφορίας
Τις περιοχές που έχουν προσβληθεί

Έχουμε τρια κλινικά στάδια της περιφερικής αρτηριοπάθειας:

  1. Διαλείπουσα χωλότητα
    Διαλείπουσα χωλότητα είναι ο πόνος που αισθάνεται ο ασθενής κατά την διάρκεια μϋικής κοπώσης, όπως κατά την βάδιση, τρέξιμο κτλ. και οφείλεται στην μειωμένη παροχή αίματος στην προσβεβλημένη περιοχή.
    Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στον γλουτό, στον μηρό και στην κνήμη.
    Η ανάπαυση για λίγο και σε όρθια θέση, έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των συμπτωμάτων.
  2. Πόνος ανάπαυσης.
    Ο πόνος ανάπαυσης είναι σταθερός, έντονος πόνος ή αίσθημα καψίματος παρατηρείται στα άκρα των ποδιών, ενώ ο πόνος στα δάχτυλα μπορεί να είναι τόσο έντονος ώστε να κρατά ξύπνιο τον ασθενή τη νύχτα.

    Αυτά τα συμπτώματα δηλώνουν προχωρημένη αρτηριακή πάθηση.

  3. Νέκρωση ιστών (γάγγραινα)
    Γάγγραινα είναι ο θάνατος των κυττάρων, ιστών. Είναι το πιο προχωρημένο στάδιο της αρτηριακής παθήσης.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τραυματισμένες περιοχές μπορεί να μην επουλώνονται και το δέρμα διασπάται πράγμα που οδηγεί στη νεκρώση των ιστών.

Πως ελαχιστοποίουνται οι παράγοντες κινδύνου της αθηροσκληρώσης

Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την εμφάνιση της αθηροσκληρώσης ή να αλλάξουμε το ρόλο της κληρονομικότητας στην εξέλιξή της.

Παρόλα αυτά πολλοί προδιαθεσικοί παράγοντες μπορούν να ελεγχθούν με την επανεκτίμηση του τρόπου ζωής και κάνοντας ορισμένες απαραίτητες αλλαγές.

Υγιεινή Διατροφή: η μείωση της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπών καθώς και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρος σώματος μπορεί να μειώσουν τους προδιαθεσιακούς παράγοντες.

Κάπνισμα: η αγγειοσύσπαση που συμβαίνει με το καπνίσμα, μειώνει τη ροή του αίματος. Καλό είναι να γίνεται κάθε προσπάθεια για τη διακοπή του καπνίσματος.

Γυμναστική εξάσκηση: οι γυμναστικές ασκήσεις είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την παράπλευρη κυκλοφορία. Είναι σημαντικό να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα και να αρχίσετε ένα πρόγραμμα φυσικών ασκήσεων καθοδηγούμενοι από γιατρό.

Υπέρταση και διαβήτης: επιβάλλεται ο συχνός έλεγχος και σταθερότητα στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου του αίματος.

Πως γινεταί η δίαγνωση της αρτηριοσκλήρυνσης

Η διάγνωση προϋποθέτει χρόνο, υπομονή και απαιτεί άριστη λήψη ιστορικού του ασθενούς.

Μια σειρά από κλινικές δοκιμασίες της αγγειακής κυκλοφορίας με απεικονιστικές μεθόδους όπως υπέρηχοι, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και κυρίώς η ψηφιακή αγγειογραφία θέτουν σήμερα τη διάγνωση της ασθένειας

ΥπέρηχοςΨηφιακή αγγειογραφεία

Υπέρηχος αρτηριών

Πως αντιμετώπιζεται η αρτηριοσκλήρυνση

Υπάρχουν δυο μορφές αντιμετώπισης, αναλογα με το μεγεθός του προβλήματος. Με φαρμακευτική αγωγή με την χορήγηση στατίνων, άσκηση και διατροφή. Αντιμετώπιση με ενδοαγγειακές επεμβάσεις όπως είναι η αγγειοπλαστική με μπαλόνι με ή χωρις τοποθέτηση stent (βιολογικών ή συνθετικών μοσχευμάτων) και η ενδοαυλική αποκατάσταση της στενώσης της αρτηρίας. Με χειρουργική αντιμετώπιση όπως η ενδαρτηρεκτομή και οι εγχειρήσεις των περιφερικών αρτηριών (by pass).

ByPassΤομή

Arterial Bypass

Ποιές μπορεί να είναι επιπλοκές της αρτηριοσκλήρυνσης;

Οι κύριες επιπλοκές της αρτηριοσκλήρυνσης είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η περιφερική αρτηριοπάθεια.

Στις προηγμένες χώρες η αρτηριοσκλήρυνση κατέχει ακόμη και την πρώτη θέση στις αιτίες θανάτου, ενώ κάποιες φορές χαρακτηρίζεται και ως μάστιγα της εποχής μας.

Κλείστε Ραντεβού

Περισσότερα Άρθρα

Μικροί Κιρσοί – Πρώιμο Στάδιο Κιρσών

  Κιρσοί ονομάζονται οι φουσκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα, οι οποίες διογκώνονται από το αίμα που λιμνάζει σε αυτές. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται όταν

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;
Ιατρικές Συμβουλές

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;

Γιατί «σπάνε» οι φλέβες στα πόδια;  Αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανήκει στην κατηγορία των παθήσεων που εξελίσσονται με ταχύτατους